ΚΟΣΜΟΣ

Συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων βασικός ύποπτος για τετραπλό φονικό (pics)

Συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων βασικός ύποπτος για τετραπλό φονικό (pics)
Φωτογραφία της αστυνομίας: Οι ύποπτοι Liu Yongbiao και Wang

Στη σύλληψη του Κινέζου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Liu Yongbiao, προχώρησε η αστυνομία στην Κίνα, καθώς θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων πριν από 22 χρόνια.

Στην εισαγωγή του μυθιστορήματός του «The Guilty Secret» - («Το ένοχο μυστικό») ο 52χρονος Yongbiao αποκάλυψε ότι είχε ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα σίκουελ το οποίο ήλπιζε να προκαλέσει λογοτεχνική αίσθηση: ένα αστυνομικό δράμα για μία γυναίκα συγγραφέα η οποία διαφεύγει της σύλληψης παρά το γεγονός ότι έχει διαπράξει μία σειρά άγριων δολοφονιών.

Όταν η αστυνομία εμφανίστηκε στις 11 Αυγούστου στην πόρτα του σπιτιού του στο Nanling County, εκείνος δεν προέβαλε αντίσταση, λέγονατας μάλιστα στους αστυνομικούς ότι τους περίμενε. «Σας περίμενα όλον αυτόν τον καιρό», τούς είπε χαρακτηριστικά.

Για το έργο του εμπνεύστηκε από μια δολοφονία που έγινε τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου 1995. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο 52χρονος συγγραφέας ήταν ο ένας από τους δύο άνδρες που πήγαν σε έναν ξενώνα στην ανατολική πόλη Huzhou με σκοπό να ληστέψουν τους πελάτες του.

Όταν το ένα θύμα πάλεψε με τους ληστές, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου. Προκειμένου να καλύψουν το έγκλημά τους, οι δύο άνδρες φέρονται να σκότωσαν το ζευγάρι που διήυθυνε τον ξενώνα, καθώς και τον 13χρονο εγγονό του.

Capture

(Πηγή: Zhejiang Province Public Security Bureau)

Ο Xu Zhicheng, ένας από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην αρχική έρευνα, δήλωσε στην ιστοσελίδα Paper με έδρα τη Σανγκάη, ότι οι έρευνα είχε σταματήσει, καθότι οι ερευνητές δεν μπορούσαν να βρουν σύνδεσμο μεταξύ των θυμάτων και των δολοφόνων.

Παρόλα αυτά νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, σχεδόν 22 χρόνια μετά τη στυγερή τετραπλή δολοφονία, αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον συγγραφέα και έναν 64χρονο άνδρα, ονόματι Wang, ως βασικούς υπόπτους.

Η αστυνομία δεν έχει εξηγήσει πλήρως το πώς έφτασε στα ίχνη των δύο ανδρών. Η ιστοσελίδα Paper επισημαίνει ότι βασικό ρόλο στη λύση του μυστηρίου έπαιξε το DNA. Από την πλευρά της η China Daily αναφέρει ότι οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 60.000 δείγματα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σύμφωνα με την κινεζική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sixth Tone, ο Liu έγινε δεκτός στην Ένωση Συγγραφέων της Κίνας το 2013.

Όπως δήλωσε ο Chen Hongyue, ένας από τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Liu, είχε πει στη σύζυγό του ότι για περισσότερο από δύο δεκαετίες περίμενε να έρθει η αστυνομία. «Τώρα μπορώ να πω ότι είμαι ελεύθερος από αυτό το ψυχικό μαρτύριο που ζούσα όλον αυτόν τον καιρό», φέρεται να είπε.

Capture copy

(Πηγή: Zhejiang Province Public Security Bureau - Το έγκλημα διαπράχθηκε σε ξενώνα στην ανατολική Κίνα)

Η υπόθεση θυμίζει την αντίστοιχη του Ολλανδού αστυνομικού συγγραφέα Richard Klinkhamer, του οποίου η σύζυγος είχε εξαφανιστεί το 1991.

Μετά την εξαφάνισή της, ο Ολλανδός συγγραφέας ανεπιτυχώς προσπάθησε να πείσει τον εκδότη του για ένα μυθιστόρημα, όπου ανέφερε επτά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να την είχε σκοτώσει, όπως και «να ψήσει τα μέλη της, ταΐζοντας με αυτά τα περιστέρια»

Εννέα χρόνια μετά την εξαφάνισή της, ο σκελετός της γυναίκας βρέθηκε θαμμένος στο προηγούμενο σπίτι που διέμενε το ζευγάρι και ο Klinkhamer ομολόγησε την δολοφονία της από τον ίδιο.

Το βιβλίο του τελικά εκδόθηκε λίγο καιρό αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ