ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνοεπίθεση στο κοινοβούλιο της Σκωτίας

Κυβερνοεπίθεση στο κοινοβούλιο της Σκωτίας
Reuters/Athit Perawongmetha/Illustration

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε στο σύστημα του κοινοβουλίου της Σκωτίας και είναι όμοια με αυτή που είχε δεχτεί πριν λίγους μήνες και το βρετανικό κοινοβούλιο. Tο προσωπικό μάλιστα έχει προειδοποιηθεί ήδη από την Τρίτη για την επίθεση των χάκερς, που προσπάθoυσαν επανειλημμένα να αποκτήσουν πρόσβαση σε email, παραβιάζοντας τους κωδικούς ασφαλείας. 

Αξιωματούχοι του Χόλυρουντ δήλωσαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ότι δεν γνωρίζουν εάν κινδυνεύουν λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των βουλυτών ή του προσωπικού, ενδεχομένως όμως κάποιοι να μην μπορούν να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα email τους.

Η νέα αυτή κυβερνοεπίθεση έρχεται έπειτα από την παραβίαση του συστήματος του Ουεστμίνστερ τον Ιούνιο, όταν χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε 90 λογαριασμούς, με «αδύναμους» κωδικούς ασφαλείας. Τότε, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Βρετανίας, είχαν κατηγορήσει την ρωσική κυβέρνηση.

Σε δελτίο Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του Χόλυρουντ, Σερ Πωλ Γκρις δήλωσε πως: «Είμαστε στόχος μιας βίαιης κυβερνο-επίθεσης που έγινε από εξωτερικές πηγές. Αυτή η επίθεση με στόχο λογαριασμούς των αξιωματούχων του κοινοβουλίου φαίνεται να έγινε με παρόμοιο τρόπο με εκείνον που έπληξε το βρετανικό κοινοβούλιο». Ο ίδιος σημείωσε πως τα συστήματα παραμένουν σε πλήρη λειτουργία και πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Ο Γκρις κάλεσε όλο το προσωπικό να ενημερώσει τους κωδικούς του ώστε να γίνουν πιο ισχυροί με τη χρήση γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων καθώς πολλοί λογαριασμοί ήταν «αδύναμοι».

Σημειώνεται πως στην κυβερνοεπίθεση του Ιουνίου, βρετανοί βουλευτές είχαν δηλώσει ότι υπεύθυνοί ήταν είτε Ρώσοι είτε Βορειοκορεάτες. Ωστόσο οι κατηγορίες πέφτουν στην Μόσχα που ήδη κατηγορείται με παρόμοιες επιθέσεις κατά της Γαλλίας και των ΗΠΑ την περίοδο που οι χώρες βρίσκονταν σε προεκλογικό "πυρετό", το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ