ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Διαμάχη για την κρατική ενίσχυση στην Air Berlin

Γερμανία: Διαμάχη για την κρατική ενίσχυση στην Air Berlin

Η κρατική ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ στην χρεοκοπημένη Air Berlin, προκάλεσε διαμάχη στη Γερμανία, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, με αυτά τα χρήματα, «η Air Berlin θα μπορέσει να λειτουργήσει τρεις μήνες ακόμα» και σημειώνει ότι η καγκελάριος Μέρκελ «υπερασπίζεται την οικονομική στήριξη της αεροπορικής εταιρείας». Ωστόσο επισημαίνεται ότι στη Γερμανία «αυξάνουν οι αμφιβολίες για το εάν θα επιστραφούν τα 150 εκατ. ευρώ»...

Όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο της «Handelsblatt», η Α. Μέρκελ διαβεβαίωσε, χθες Τετάρτη, ότι οι φορολογούμενοι δε θα πληρώσουν τη διάσωση της χρεοκοπημένης Air Berlin. «Στόχος είναι η εξυγίανση της» σημειώνει η εφημερίδα «και η εξαγορά μέρους της από την Lufthansa». Ωστόσο «για να συνεχίσει η λειτουργία της εταιρείας, το γερμανικό κράτος προσέφερε στήριξη 150 εκ. ευρώ που θα επαρκέσουν μέχρι το Νοέμβριο».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος «Το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία σημείωσε απώλειες 23,5 εκ. ευρώ μηνιαίως. Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά οι ειδικοί περιμένουν ότι θα είναι χειρότερα. Με αυτό το δεδομένο, ακόμα και στελέχη του κόμματος της Μέρκελ αμφισβητούν την επιστροφή της κρατικής βοήθειας, παρότι η Καγκελάριος εκφράζει τη σιγουριά της».

Στη συνέχεια φιλοξενούνται δηλώσεις του Μίκαελ Φουκς, εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης για πολιτικά και οικονομικά θέματα, σύμφωνα με τον οποίο «Τα 150 εκ. ευρώ δεν θα τα ξαναδούμε», ενώ το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας καταλήγει: «Στους κύκλους της κυβέρνησης λέγεται ότι 80.000 ταξιδιώτες που έχουν ξεμείνει σε διάφορους προορισμούς ισοδυναμούν σχεδόν με 80.000 ψηφοφόρους. Τόσο απλός είναι ο πολιτικός υπολογισμός»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ