ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Σαλβαδόρ: Καταργήθηκε η διάταξη που επέτρεπε σε ανήλικες που κυοφορούσαν να παντρεύονται

Ελ Σαλβαδόρ: Καταργήθηκε η διάταξη που επέτρεπε σε ανήλικες που κυοφορούσαν να παντρεύονται
REUTERS

Τα μέλη του Κογκρέσου του Ελ Σαλβαδόρ τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της κατάργησης της αμφιλεγόμενης νομικής διάταξης η οποία είχε θεσπιστεί πριν από 23 χρόνια και επέτρεπε σε άνδρες να παντρεύονται ανήλικα κορίτσια σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, μια πρακτική η οποία κατά τους επικριτές της προστάτευε δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων από ποινικές διώξεις.

Παρότι είναι παράνομο να τελούνται γάμοι προσώπων κάτω των 18 ετών στο Ελ Σαλβαδόρ, η εξαίρεση αυτή ίσχυε από το 1994, επιτρέποντας σε ανήλικα κορίτσια που κυοφορούσαν να παντρεύονται, με την έγκριση των κηδεμόνων τους.

Ακτιβιστές και ακόμη και η κυβέρνηση όμως έκριναν ότι αυτή η νομική διάταξη αποδείχθηκε προβληματική, ειδικά στις φτωχές αγροτικές περιοχές, όπου πολλές ντροπιασμένες οικογένειες πάντρευαν τις κόρες τους με τους βιαστές τους ώστε τα κορίτσια να μην αναγκαστούν να μεγαλώσουν μόνα τους παιδιά.

Αυτή η νομική διάταξη καταργήθηκε, ενώ η νόμιμη ηλικία γάμου δεν άλλαξε.

Για τη Μαρία ντε Μεχία, στέλεχος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), «αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να αρχίσει μια αλλαγή συμπεριφοράς» στη χώρα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα κουλτούρας, που έχει τις ρίζες τους στις πατερναλιστικές πολιτικές διακρίσεων έναντι των κοριτσιών» στο Ελ Σαλβαδόρ, έκρινε η ίδια.

Στη χώρα αυτή 22.000 ανήλικες ή ανήλικοι έχουν παντρευτεί ή συζούν με τον ή την σύντροφό τους, κατά κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF, έγιναν πάνω από 25.000 γεννήσεις από ανήλικες μητέρες στο Ελ Σαλβαδόρ το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ