ΚΟΣΜΟΣ

Ριπόλ: Η κωμόπολη στους πρόποδες των Πυρηναίων που έγινε «φωλιά» τζιχαντιστών

Ριπόλ: Η κωμόπολη στους πρόποδες των Πυρηναίων που έγινε «φωλιά» τζιχαντιστών
google maps

Το Ριπόλ, μια καταλανική κωμόπολη 10.000 κατοίκων, φιλοξένησε τουλάχιστον επτά από τους δώδεκα υπόπτους για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, με τους ντόπιους να είναι ακόμα σοκαρισμένοι για την τρομοκρατική επίθεση που οργανώθηκε από μια ομάδα νεαρών Μαροκινών και που στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα.

«Πώς γίνεται, οι γείτονές σου να καταλήγουν να κάνουν κάτι τέτοιο...», θρηνεί η Μαρία, σερβιτόρα σε μια καφετέρια, η οποία αρνείται να αποκαλύψει το επώνυμό της στο Γαλλικό πρακτορείο. Σ' αυτήν την πόλη όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Τα στόματα παραμένουν κλειστά στο Ριπόλ, όσοι μιλούν το κάνουν ανώνυμα. Η νευρικότητα είναι διάχυτη στον αέρα, μετά τις συλλήψεις και τις έρευνες σε σπίτια από την αστυνομία.

Άλλη μια έρευνα έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο διαμέρισμα ενός ιμάμη και όπως είπε ο συγκάτοικός του. «Τον είδα για τελευταία φορά την Τρίτη και μου είπε ότι θα πήγαινε να δει τη γυναίκα του στο Μαρόκο», δηλώνει στο AFP ο Νουρντέμ που, όπως και άλλοι, δεν θέλει να αποκαλύψει το επώνυμό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο ιμάμης ενδέχεται να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ.

Ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, γεννήθηκε στο Ριπόλ, ο γείτονάς του Μοχάμεντ Χισάμι, 24 ετών στο Μριρτ και ο Σαΐντ Αάλα, 18 ετών, στο Ναούρ του Μαρόκου. Όλοι τους σκοτώθηκαν από αστυνομικούς τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο Καμπρίλς, αφού προσπάθησαν με ένα Audi A3 να παρασύρουν ένα πλήθος πεζών στον παραλιακό δρόμο αυτής της πόλης.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την ισπανική αστυνομία. Οι τρεις ήταν κάτοικοι του χωριού αυτού, ο τέταρτος κατάγεται από τον ισπανικό θύλακα της Μελίλια, στη Βόρεια Αφρική.

4ypoptoi copy copy

Ένας σερβιτόρος είπε ότι είχε γνωρίσει κάποιους από αυτούς και μάλιστα πολλές φορές "τους σέρβιρε μπίρα". Ο Αλμπέρτ Μπατλ, πελάτης μιας άλλης καφετέριας, λέει ότι "δεν θυμάται" αλλά πάντα νόμιζε πως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους...

Στην πολυκατοικία όπου κατοικούσε ένας από τους υπόπτους, μια οικογένεια κλαίει. Η Γιαμίλα, μια γειτόνισσα που δέχτηκε να μιλήσει, διαβεβαιώνει ότι ο Σαΐντ Αάλα ήταν ένα καλό και εργατικό παιδί. «Του τηλεφώνησε ένας φίλος την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι και έφυγε για βόλτα», δηλώνει η γυναίκα. Δύο ώρες αργότερα σημειώθηκε η επίθεση στη Βαρκελόνη.

Στην κοινότητα, κάποιοι μιλούν για τη ριζοσπαστικοποίηση αυτών των ανδρών, για τις νεαρές κοπέλες που καλύπτουν ολοένα και συχνότερα το κεφάλι τους με μαντίλες, για ορισμένους κατοίκους που έχουν γίνει περισσότερο θρήσκοι και λιγότεροι κοινωνικοί.

Η ιστορική κοινότητα με το επιβλητικό μοναστήρι του 9ου αιώνα βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων στους πρόποδες των Πυρηναίων και σε αυτήν μια ομάδα νεαρών Μαροκινών φαίνεται ότι σχεδίασε τις χειρότερες τζιχαντιστικές επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στην Ισπανία από το 2004.

Τον χειμώνα το Ριπόλ προσελκύει τουρίστες, κυρίως σκιέρ που πηγαίνουν στα χιονοδρομικά κέντρα των Πυρηναίων. Το καλοκαίρι όμως επικρατεί απόλυτη ησυχία, τόσο που ακούγονται τα νερά του ποταμού Τερ να κυλούν.

Στον τοπικό Τύπο βρίσκει κανείς ρεπορτάζ που αφορούν μια δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή την οικοδόμηση ενός τεμένους το 2008 και, πιο πρόσφατα, ένα άρθρο, σε μια διαδικτυακή τοπική εφημερίδα, που αναφέρεται σε "προσβολές" σε βάρος των μουσουλμάνων αλλά και στην ανάγκη να ελέγξουν οι αρχές της Καταλονίας "ορισμένους ιμάμηδες που κηρύττουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ