ΚΟΣΜΟΣ

«Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε»: Το Ιράκ ξεκίνησε την επιχείρηση ανακατάληψης της Ταλ Αφάρ

«Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε»: Το Ιράκ ξεκίνησε την επιχείρηση ανακατάληψης της Ταλ Αφάρ
REUTERS

Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ, του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στην ιρακινή επικράτεια.

«Είτε θα παραδοθείτε, ή θα πεθάνετε», διεμήνυσε απευθυνόμενος στα μέλη του Ντάες ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Η Ταλ Αφάρ, επί σειρά ετών προπύργιο σκληροπυρηνικών σουνιτών ανταρτών ήδη πριν την πάρουν οι τζιχαντιστές το 2014, απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη. Αποκόπηκε από τις υπόλοιπες περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο.

Η πόλη έχει περικυκλωθεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα και σιίτες εθελοντές στον νότο και από τους Πεσμεργκά, τους κούρδους πολιτοφύλακες, στο βορρά. Μέσα υπολογίζεται ότι βρίσκονται 2.000 εμπειροπόλεμοι τζιχαντιστές, σύμφωνα με αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ιράκ. Αναμένεται ότι θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση και η μάχη θα είναι σκληρή, παρότι πληροφορίες και μαρτυρίες υποδεικνύουν ότι είναι εξαντλημένοι, έπειτα από μήνες μαχών και αεροπορικών βομβαρδισμών αλλά και εξαιτίας της έλλειψης εφοδίων.

Μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα του Αμπάντι, η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε ρίψεις φυλλαδίων στην πόλη καλώντας τους άμαχους να πάρουν προφυλάξεις. «Προετοιμαστείτε, η μάχη θα αρχίσει πολύ σύντομα και η νίκη θα έλθει, θεού θέλοντος», γράφουν τα φυλλάδια αυτά.

Το «χαλιφάτο», την ίδρυση του οποίου είχαν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές, κατέρρευσε ουσιαστικά τον περασμένο μήνα, όταν οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας εννέα μηνών.

Όμως κάποιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας συνεχίζουν να βρίσκονται στην κατοχή του, όπως η Ταλ Αφάρ, μια πόλη που προπολεμικά είχε πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκων.

Η Ταλ Αφάρ βίωσε αλλεπάλληλα κύματα βίας μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Εκεί αναδείχθηκαν κάποιοι από τους πιο ικανούς διοικητές του Ισλαμικού Κράτους.

Πολλοί άμαχοι εγκατέλειψαν την πόλη και κοντινά χωριά με την κάλυψη της νύχτας τις τελευταίες εβδομάδες, όμως αρκετές χιλιάδες πολίτες εκτιμάται πως παραμένουν στην πόλη, καθώς οι τζιχαντιστές απειλούσαν να σκοτώσουν όποιον έπιαναν να προσπαθεί να φύγει για να σωθεί.

Ορισμένοι κάτοικοι που εγκατέλειψαν την Ταλ Αφάρ την περασμένη εβδομάδα είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι τζιχαντιστές μοιάζουν εξαντλημένοι.

«Χρησιμοποιούν υπόγειες στοές για να μετακινούνται ώστε να αποφεύγουν τις αεροπορικές επιδρομές», είπε ο Χατζ Μαχμούντ, 60 ετών, συνταξιούχος δάσκαλος και πρόσθεσε:

Στα πρόσωπά τους βλέπεις απελπισία και παραίτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ