ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά τριών ανδρών για τρομοκρατία

Αυστραλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά τριών ανδρών για τρομοκρατία
REUTERS

Η αυστραλιανή αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος τριών ανδρών οι οποίοι φέρεται να προκάλεσαν φωτιά σε σιιτικό τέμενος στη Μελβούρνη το 2016, αντλώντας έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος και με σκοπό να διχάσουν τη μουσουλμανική κοινότητα.

Δύο από τους άνδρες είχαν ήδη συλληφθεί και αναμένεται να περάσουν από δίκη ως ύποπτοι για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, ενώ ένας τρίτος -ένας 29χρονος από τη Μελβούρνη- συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου.

Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζουν οι τρεις άνδρες είναι η ισόβια κάθειρξη για την εμπρηστική επίθεση στο Ισλαμικό Κέντρο Ιμάμης Άλι τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως η επίθεση εναντίον ενός χώρου λατρείας δεν έχει θέση στην κοινωνία.

«Είναι σαφές πως αυτές οι εμπρηστικές επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να τρομοκρατήσουν όσους συχνάζουν σε αυτό το τέμενος και την ευρύτερη μουσουλμανική κοινότητα», σημείωσε ο βοηθός επίτροπος Ίαν Μακάρτνι.

Η Αυστραλία, που είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, έχει τεθεί σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού από το 2014 για επιθέσεις από εγχώριους μαχητές που επιστρέφουν από τις μάχες στη Μέση Ανατολή, ή από υποστηρικτές τους.

Αν και υπήρξαν διάφορες επιθέσεις «μοναχικών λύκων», αξιωματούχοι λένε πως 13 σημαντικές συνωμοσίες έχουν αποτραπεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι τρεις άνδρες είναι οπαδοί του ριζοσπαστικού σουνιτισμού.

Η αστυνομία ανέφερε πως ο άνδρας συνελήφθη έπειτα από εκτεταμένες έρευνες για τη φωτιά στο τέμενος της Μελβούρνης -- αλλά πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε άμεση απειλή εναντίον της κοινότητας.

Οι άλλοι δύο άνδρες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες έχουν τεθεί υπό κράτηση και αναμένεται να προσαχθούν σε δίκη ως ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2016 στη Μελβούρνη.

Οι δύο άνδρες, ο ένας 25 και ο άλλος 27 ετών, αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για τρομοκρατικά αδικήματα σχετικά με την πρόκληση φωτιάς στο Ισλαμικό Κέντρο Ιμάμης Άλι τον Νοέμβριο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ