ΚΟΣΜΟΣ

Η τέχνη σε όλο της το μεγαλείο: Έτσι κατασκευάζονται οι υδρόγειες σφαίρες (Vid)

Η τέχνη σε όλο της το μεγαλείο: Έτσι κατασκευάζονται οι υδρόγειες σφαίρες (Vid)
bellerbyandco.com

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την εταιρία Bellerby and Co στο βόρειο Λονδίνο. Σε αυτό το μέρος μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών κατασκευάζει υδρόγειες σφαίρες.

Αυτό είναι και το σπίτι του ιδρυτή της εταιρείας Peter Bellerby, ο οποίος εντελώς τυχαία πριν μια δεκαετία ακολούθησε αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν έφτιαξε την πρώτη υδρόγειο για να την κάνει δώρο στον πατέρα του στα 80α γενέθλια του. Του πήρε δύο χρόνια να την κατασκευάσει, αλλά από κει και πέρα ακολούθησαν πολλές άλλες.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να φτιάξω δύο. Μία για εμένα και μια για τον πατέρα.Νόμιζα ότι θα μου πάρει μερικούς μήνες. Χρειάστηκαν όμως δυο χρόνια. Άργησα να δώσω το δώρο γενεθλίων.

Για να μπορέσει να κατασκευάσει την υδρόγειο για τον πατέρα του, ο Peter έπρεπε να μάθει τις ευαίσθητες τεχνικές που χρησιμοποιούνται τώρα από στην εταιρεία. «Κανείς εκεί έξω δε μπορούσε να μου πει πώς να το κάνω. Δεν ήξερα τι χαρτί ή τι κόλλα να χρησιμοποιήσω, όλα τα πράγματα πήγαν στραβά.»

Το βασικότερο σε αυτή τη δουλεία είναι να βρεθεί ο τρόπος που θα κολλήσουν οι ταινίες με τους χάρτες ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό πάνω στη σφαίρα.

Αφού πέρασε δύο χρόνια μαθαίνοντας πώς να την κάνει, ίδρυσε την εταιρεία. Την πρώτη του χρονιά είχε μόλις τρεις παραγγελίες.

Το 2010-11 αυτό αυξήθηκε σε 12. Φέτος η εταιρεία θα φτάσει τα 650, με τη μικρότερη σφαίρα να χρειάζεται τρεις εβδομάδες για να κατασκευαστεί και η μεγαλύτερη έξι μήνες ή και περισσότερο.

Οι περισσότερες από τις σφαίρες της Bellerby και Co απευθύνονται σε ιδιώτες πελάτες, που είναι από σπουδαστές μέχρι ηθοποιούς του Χόλυγουντ ή πλούσιους επιχειρηματίες, ενώ συνεργάζεται και με ιδρύματα και μουσεία. Μεταξύ αυτών είναι και το Λούβρο. Για το διάσημο μουσείο κατασκευάζουν μια ουράνια σφαίρα με 88 αστερισμούς, χρησιμοποιώντας χάλκινες πλάκες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από έναν αιώνα. Ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019.

Οι σφαίρες θεωρούνται έργα τέχνης και δεν είναι φτηνές. Οι μικρότερες σφαίρες ξεκινούν από 1.300 ευρώ, με τις μεγαλύτερες να φτάνουν τις 86.800 ευρώ.

Στην εταιρία σήμερα εργάζονται περίπου 20 άτομα. Οι μαθητευόμενοι περνούν μια εξάμηνη διαδικασία κατάρτισης μόνο για να μάθουν πώς να κάνουν τη μικρότερη σφαίρα.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ