ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος αφέθηκε ο τουρκικής καταγωγής συγγραφέας Ντογάν Ακανλί

Ελεύθερος αφέθηκε ο τουρκικής καταγωγής συγγραφέας Ντογάν Ακανλί
Facebook/Dogan Akhanli

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε από το ισπανικό δικαστήριο ο Γερμανός συγγραφέας, τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στη Γρανάδα, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας.

«Η μάχη άξιζε τον κόπο», έγραψε στο Facebook ο συνήγορος του Ακανλί, Ιλιάς Ουγιάρ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος «υπό τον όρο να παραμείνει στη Μαδρίτη».

Η είδηση της σύλληψης του Ντογάν Ακανλί, έγινε γνωστή από τον βουλευτή των Πρασίνων της Γερμανίας Φόλκερ Μπεκ, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη.

Όπως μετέδωσε η τοπική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger, επικαλούμενη τον Γερμανό δικηγόρο του Ακανλί, ο συγγραφέας συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στη Γρανάδα από Ισπανούς αστυνομικούς, με βάση ένταλμα που είχε εκδοθεί από την Ιντερπόλ.

Ο Ακανλί γεννήθηκε στην Τουρκία το 1957 αλλά ζει από το 1992 στην Κολονία και έχει λάβει τη γερμανική υπηκοότητα. Είναι κυρίως γνωστός για την τριλογία που έχει γράψει με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων και έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τις τουρκικές αρχές. Το 2010, κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη κατηγορούμενος για ένοπλη ληστεία που υποτίθεται ότι διέπραξε το 1989. Αν και αθωώθηκε, το Εφετείο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ