ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε το ναυάγιο του USS Indianapolis 72 χρόνια μετά

Βρέθηκε το ναυάγιο του USS Indianapolis 72 χρόνια μετά
Courtesy U.S. Naval History and Heritage Command/U.S. Navy/Handout via REUTERS

Πέρασαν 72 χρόνια από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Indianapolis, στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού. Το αμερικανικό πλοίο βυθίστηκε, έπειτα από το χτύπημα που δέχθηκε από τορπίλη ιαπωνικού υποβρυχίου, στις τελευταίες ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν 30 Ιουλίου 1945 όταν το USS Indianapolis είχε μόλις ολοκληρώσει την μυστική αποστολή του: την μεταφορά εξαρτημάτων της ατομικής βόμβας που λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Αυγούστου, έπεσε στη Χιροσίμα.

Όμως κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τις Φιλιππίνες, δέχθηκε χτύπημα από το ιαπωνικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα να βυθιστεί μέσα σε μόλις 12 λεπτά, χρόνος που δεν ήταν αρκετός για να προλάβει το πλήρωμά του να εκπέμψει SOS ή να αξιοποιήσει τα σωστικά μέσα που ήταν διαθέσιμα στο πλοίο.

Λόγω του απορρήτου της αποστολής που είχε μόλις εκτελέσει, κανείς δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την βύθιση του πλοίου. Για περίπου τρεις μέρες, πλήρωμα και αξιωματικοί, βρίσκονταν στα νερά του Ειρηνικού χωρίς σωστικές λέμβους, νερό ή τροφή. Μόλις 316, από τους συνολικά 1.196, κατάφεραν να επιβιώσουν από την πείνα, τη δίψα, την κούραση, αλλά και τις επιθέσεις των καρχαριών.

2017 08 20T010851Z 1068978327 RC15834A6B50 RTRMADP 3 USA SHIPWRECK


Πηγή: Courtesy Bureau of Ships Collection in the U.S. National Archives/U.S. Navy/Handout via REUTERS

Στις 2 Αυγούστου, τυχαία, διερχόμενο σκάφος εντόπισε τους επιζώντες. Εξ αυτών, 22 εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στη ζωή.

Το κουφάρι του USS Indianapolis, «αγνοούνταν» για δεκαετίες. Ώσπου μια ομάδα ερευνητών κατάφερε την περασμένη Παρασκευή να το εντοπίσει, στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, 18.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κλείνοντας έτσι το κεφάλαιο μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες των ΗΠΑ.

Η τραγική κατάληξη του πλοιάρχου

Ένας εκ των διασωθέντων ήταν και ο πλοίαρχος Τσαρλς Μπάτλερ Μακβέϊ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα δικάστηκε με τη κατηγορία της απώλειας του πλοίου, γιατί παρέκκλινε της πορείας του.

Παρά την κατάθεση του κυβερνήτη του ιαπωνικού υποβρυχίου ότι το USS Indianapolis θα βυθίζονταν ακόμη κι αν είχε ακολουθήσει τη σωστή πορεία, ο Μακβεϊ καταδικάστηκε με απόταξη.

Έπειτα από χρόνια προσπαθειών των επιζώντων της τραγωδίας, μόλις το 2000 ο πλοίαρχος απαλλάχθηκε των κατηγοριών του, με μια απόφαση που υπέγραψε ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Μετά από επανεξέταση των γεγονότων, αποδείχθηκε ότι η καταδίκη του πλοιάρχου, εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες.

Βέβαια ο ίδιος δεν έζησε για να δει τη δικαίωσή του, καθώς το 1968 έδωσε τέλος στη ζωή του.

2017 08 20T010850Z 94886249 RC116F827460 RTRMADP 3 USA SHIPWRECK


Πηγή: Courtesy Bureau of Ships Collection in the U.S. National Archives/U.S. Navy/Handout via REUTERS

Πώς εντοπίστηκε το ναυάγιο

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από το πλήρωμα του σκάφους του Πολ Άλεν, μήκους 250 ποδών κι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, που μπορούν να καταδυθούν σε βάθος έξι χιλιάδων μέτρων. Η 13μελής ομάδα θα συνεχίσει τις έρευνες στο σημείο που εντοπίστηκε το κουφάρι, σε μια περιοχή δυτικά από το σημείο που πίστευαν ότι είχε βυθιστεί το πλοίο.

«Μέσα από την ανακάλυψη του ναυαγίου του πλοίου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ελπίζω να μπορέσουμε να τιμήσουμε τους γενναίους άνδρες του και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft κι επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που για καιρό αναζητούσε το κουφάρι του πλοίου.

«Ως Αμερικάνοι, οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη στο πλήρωμα του πλοίου για το κουράγιο, την επιμονή και τη θυσία τους, ενώ βρίσκονταν σε τρομερές συνθήκες. Καθώς η έρευνά μας για το υπόλοιπο ναυάγιο θα συνεχίζεται, ελπίζω όλοι όσοι συνδέονται με αυτό το ιστορικό πλοίο, να νιώσουν γαλήνη, με αυτή την ανακάλυψη», πρόσθεσε ο Άλεν.

2017 08 20T010846Z 2135774350 RC1EE0053E90 RTRMADP 3 USA SHIPWRECK


Πηγή: Courtesy Bureau of Ships Collection in the U.S. National Archives/U.S. Navy/Handout via REUTERS

Η αντίδραση των συγγενών του πληρώματος

Ο Μάικλ Γουίλιαμ Έμερι, ανιψιός του Γουίλιαμ Φρεντ Έμερι που χάθηκε σε εκείνο το ναυάγιο, δήλωσε σοκαρισμένος από την είδηση της ανακάλυψής του.

«Έχω κατακλυστεί από συναισθήματα. Ένα μέρος μου ήθελε να βρεθεί το USS Indianapolis, όμως υπήρχαν και φορές που ευχόμουν να μη βρεθεί. Σαν παιδί είχα εφιάλτες ότι προσπαθούσα να σώσω τον θείο μου από εκείνο το ναυάγιο και τώρα πάλι οι αναμνήσεις αυτές ξυπνούν μέσα μου. Μετά από 72 χρόνια, το ναυάγιο του πλοίου μπορεί να βρέθηκε, όμως εγώ αισθάνομαι ακόμη χαμένος σε μια θάλασσα από δάκρυα».

Ο γιος του οδοντιάτρου του πλοίου, Ερλ Ο’ Ντελ Χένρι Τζούνιορ, και η οικογένειά του, θεωρούσαν όλα αυτά τα χρόνια το ναυάγιο του πλοίου ως το σημείο ταφής του πατέρα του. Ο ίδιος υποδέχθηκε με δάκρυα στα μάτια την είδηση της ανακάλυψης του ναυαγίου, ενώ η σκέψη του πήγε στη μητέρα του, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να μάθει τα νέα.

«Αν ζούσε η μητέρα μου, τα νέα θα την καταρράκωναν. Δεν ήθελε να βρεθεί ποτέ το πλοίο», λέει.

Ανακουφισμένοι δήλωσαν από την πλευρά τους οι Μπαρμπ και Ντέιβ Σταμ, συγγενείς του Φλοριάν Σταμ, ενός εκ των επιζώντων του ναυαγίου. «Το πνεύμα του Indy είναι ζωντανό. Μαζί με το κουφάρι του, βρέθηκαν και όλοι εκείνοι που χάθηκαν στη θάλασσα μαζί του», είπαν.

«Η θυσία που υπάρχει ακόμη και στις μεγαλύτερες ήττες και καταστροφές, αξίζει να μνημονεύεται για πάντα», λέει από την πλευρά του ο Σαμ Κοξ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας και Κληρονομιάς, προσθέτοντας: «θα αποτελέσει έμπνευση για τους τωρινούς και μελλοντικούς ναυτικούς για να αντιμετωπίσουν θανάσιμους κινδύνους».

USS Indianapolis discovered 18,000 feet below Pacific surface, By Emanuella Grinberg, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ