ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η Μπριζίτ Μακρόν αναλαμβάνει και επίσημα δημόσιο ρόλο

Γαλλία: Η Μπριζίτ Μακρόν αναλαμβάνει και επίσημα δημόσιο ρόλο
REUTERS/ Wolfgang Rattay

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη σύζυγό του, η Μπριτζίτ, θα έχει πλέον επίσημο ρόλο εκπροσωπώντας τη Γαλλία, ενώ θα έχει στη διάθεσή της και τρεις συνεργάτες όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μπριτζίτ δεν θα αμείβεται, δεν θα έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό ούτε υπαλληλικό προσωπικό, αλλά θα έχει στη διάθεσή της τρεις συνεργάτες: δύο προεδρικούς συμβούλους αποσπασμένους σε αυτήν και μία γραμματέα.

Η πρόταση του Μακρόν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας νωρίτερα αυτή τη χρονιά για την επίσημη δημιουργία ενός καθεστώτος Πρώτης Κυρίας -όπως ισχύει στις ΗΠΑ- είχε παγώσει προσωρινά έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αλλά η προεδρία είχε δεσμευτεί να αποσαφηνίσει τον ρόλο που θα έχει η Μπριζίτ Μακρόν και τους πόρους που θα της διατεθούν.

Ο δημόσιος ρόλος που θα αναλάμβανε άλλωστε είχε προαναγγελθεί και στην πρώτη της συνέντευξη μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου στο περιοδικό Elle.

«Όπως όλες οι προκάτοχοί μου, θα αναλάβω τον δημόσιο ρόλο μου, όμως οι Γάλλοι θα γνωρίζουν πλέον ποια μέσα έχουν τεθεί στη διάθεσή μου», είχε πει στη συνέντευξη. Ο ρόλος αυτός «θα καθορισθεί όχι από ένα νόμο, αλλά από έναν χάρτη διαφάνειας» που θα επισημαίνει ότι «δεν είναι αμειβόμενος» και θα διευκρινίζει τις «αποστολές και τα μέσα» στη διάθεσή μου.

«Στον ιστότοπο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων θα αναρτώνται οι συναντήσεις μου, οι υποχρεώσεις μου, ώστε οι Γάλλοι να ξέρουν ακριβώς τι κάνω». «Το σημαντικό είναι να είναι όλα πολύ καθαρά», είχε υπογραμμίσει η πρώην καθηγήτρια Φιλολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ