ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Φτιαγμένα με «σκάρτα» υλικά πολλά σπίτια της Ίσκια, λέει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας

Ιταλία: Φτιαγμένα με «σκάρτα» υλικά πολλά σπίτια της Ίσκια, λέει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας
REUTERS/ CIRO DE LUCA

Μετά το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου στο νησί Ίσκια της Ιταλίας, που στοίχισε τις ζωές σε δύο ανθρώπους, ενώ άφησε δεκάδες τραυματίες και αρκετούς αγνοούμενους, ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Άντζελο Μπορέλι, δήλωσε πως πολλά σπίτια της περιοχής ήταν κακοφτιαγμένα, με «σκάρτα υλικά», γεγονός που εξηγεί την κατάρρευσή τους.

«Μπόρεσα να διαπιστώσω ότι πολλά σπίτια της Ίσκια φτιάχτηκαν με σκάρτα υλικά» δήλωσε ο Μπορέλι και πρόσθεσε: «Μερικά κτίρια δεν ανταποκρίνονται στην ισχύουσα νομοθεσία, και για τον λόγο αυτό κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές». Κατέστησε σαφές, πάντως, ότι «το νησί είναι και μια ειδική περίπτωση, διότι πρόκειται για ηφαιστειογενή περιοχή».

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλι, δήλωσε πως «θεωρεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυθαίρετη δόμηση και καταρρεύσεις». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, διότι μπορεί να υπάρχουν και αυθαίρετα που σέβονται τον αντισεισμικό κανονισμό.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, το νησί πρόκειται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για να μπορέσουν να εγκριθούν άμεσα, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

italy quake

Πηγή: Reuters

Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας (που περιλαμβάνει τόσο την Νάπολη όσο και την Ίσκια) Βιντσέντσο Ντε Λούκα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η αυθαίρετη δόμηση είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία διαιωνίζεται εδώ και τουλάχιστο τρεις δεκαετίες, για την οποία έγιναν δηλώσεις επί δηλώσεων, χωρίς, όμως, καμία ουσιαστική κίνηση». Ο περιφερειάρχης Ντε Λούκα υπολόγισε σε εβδομήντα χιλιάδες τα αυθαίρετα στην περιοχή αρμοδιότητάς του, και πρόσθεσε ότι «στην Ίσκια παραβιάστηκαν οι σχετικοί νόμοι, με εγκληματικό τρόπο».

italy quake 2

Πηγή: Reuters

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο δήλωσε στην δημόσια ραδιοφωνία Rai ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, διότι η Ιταλία ξοδεύει πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές των σεισμών. Άρα, αξίζει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης».

italy quake 3

Πηγή: Reuters

italy quake 4

Πηγή: Reuters

italy quake 5

Πηγή: Reuters

italy quake 6

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ