ΚΟΣΜΟΣ

Σώστε τους αμάχους της Ράκα διαμηνύει στον συνασπισμό η Διεθνής Αμνηστία

Σώστε τους αμάχους της Ράκα διαμηνύει στον συνασπισμό η Διεθνής Αμνηστία
REUTERS/Zohra Bensemra/File Photo

Πολύνεκρη κρίνεται, από την Διεθνής Αμνηστία, η υπό τις ΗΠΑ εκστρατεία για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την Ράκα της Συρίας καθώς, έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων αμάχων με τους εναπομείναντες κατοίκους της πόλης να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς η μάχη κλιμακώνεται και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ακόμη πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον αμάχων και σε αυτές φέρεται να περιλαμβάνονται επιθέσεις με βόμβες διασποράς και αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν σε μια επίθεση κατά των τζιχαντιστών νότια της Ράκα.

Χαρακτηριστικά, η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει πως «οι πολίτες είναι...εγκλωβισμένοι στην πόλη, δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές».Σε αυτή, τονίζεται ακόμη πως οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που περιλαμβάνουν αραβικές και κουρδικές πολιτοφυλακές, θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην πλήττουν αμάχους καθώς μάχονται για τον έλεγχο των κεντρικών συνοικιών της πόλης.

Στην έκθεση σημειώνεται πως είναι «επιτακτική ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να λαμβάνουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους και μεταξύ άλλων να σταματήσουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων με επιπτώσεις σε μεγάλο εύρος κατοικημένων περιοχών και να συμμορφώνονται με την απαγόρευση για δυσανάλογες και χωρίς διάκριση επιθέσεις».

Η Αμνηστία καταγγέλει πως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατέλαβε την Ράκα και τα περίχωρά της το 2014, χρησιμοποιεί τους κατοίκους που βρίσκονται στην πόλη αυτή της βόρειας Συρίας ως ανθρώπινες ασπίδες και στοχεύει εναντίον όσων επιχειρούν να διαφύγουν με ελεύθερους σκοπευτές και νάρκες.

Μάλιστα, ένας από τους 98 εκτοπισμένους της βόρειας Συρίας που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία ανέφερε πως «Το ISIS δεν μας άφηνε να φύγουμε. Δεν είχαμε τρόφιμα, δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα».

Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών από την μάχη στη Ράκα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία, κατά το διάστημα από τις 5 Ιουνίου μέχρι 23 Αυγούστου, κατεγράφησαν 789 θάνατοι, 200 εκ των οποίων ήταν παιδιά, στην πόλη της Ράκα ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία και τις SDF.

Η οργάνωση Airwars ανέφερε στο Reuters ότι περίπου 725 ως 993 άμαχοι έχουν ενδεχομένως σκοτωθεί από ενέργειες του συνασπισμού στην πόλη της Ράκα από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στις αρχές Ιουνίου.

Εκατοντάδες περισσότεροι άμαχοι φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί από πυρά των τζιχαντιστών ή από νάρκες, σύμφωνα με τον διευθυντή της Airwars Κρις Γουντς, ο οποίος κάλεσε τον συνασπισμό να εφαρμόσει μια περισσότερο διαφανή και ανεξάρτητη διαδικασία δημοσιοποίησης του αριθμού των θυμάτων.

Ο ίδιος ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι κάνει τα πάντα για να αποφεύγονται θύματα μεταξύ των αμάχων στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του ΙΚ τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ και ότι ερευνά τις όποιες καταγγελίες. Ωστόσο, στην επικοινωνία του Reuters με τον συνασπισμό για το συγκεκριμένο θέμα ο τελευταίος δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ