ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσο-αμερικανικά παιχνίδια πολέμου πάνω από την Ευρώπη

Ρωσο-αμερικανικά παιχνίδια πολέμου πάνω από την Ευρώπη
EPA PHOTO PA/DAVID JONES

Παιχνίδια... πολέμου στην Ευρώπη, καθώς η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο στρατιωτικών ασκήσεων θα φέρει σε απόσταση αναπνοής ρωσικές και αμερικανικές δυνάμεις.

Ο λόγος για την ευρείας κλίμακας ρωσική άσκηση Zapad 17 και την ετήσια διεθνή άσκηση Ample Strike 2017, στην οποία συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι τεταμένες μετά και την επιβολή νέων κυρώσεων από το Κογκρέσο, με αφορμή τις καταγγελίες για ρωσικό «δάκτυλο» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, κάτι που η ρωσική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά, δύο B-1 κι ένα B-52 Stratofortress, βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στη βάση της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας στο Fairford της Βρετανίας, από όπου θα απογειώνονται για να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Σλοβακία και την Πολωνία, πριν βάλουν μπρος τις μηχανές τους για την άσκηση Ample Strike 2017, που «φιλοξενείται» από την Τσεχία.

Η αναχώρηση των αμερικανικών βομβαρδιστικών για την Ευρώπη έγινε σε μια στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, κι ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Ματίς έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο την Πέμπτη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά βομβαρδιστικά έρχονται στην Ευρώπη, καθώς μόλις τον περασμένο Ιούνιο η αμερικανική πολεμική αεροπορία ενίσχυσε με βομβαρδιστικά Β-52 και 800 άνδρες μια άσκηση του ΝΑΤΟ στη «γηραιά ήπειρο», στο... κατώφλι της Ρωσίας και συγκεκριμένα στη Βαλτική Θάλασσα, στον Αρκτικό, αλλά και κατά μήκος των ρωσικών συνόρων με αρκετές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

14338401


Πηγή: EPA PHOTO PA / DAVID JONES

Τα αεροσκάφη τύπου Β-52 είναι τα... αρχαιότερα αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία έκαναν την... εμφάνισή τους στη δεκαετία του 1950, κι ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Τα Β-52 ήταν ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να καταφέρουν χτύπημα στην «καρδιά» της Σοβιετικής Ένωσης.

Έκτοτε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν υποστεί σημαντικές μετατροπές κι έχουν αναβαθμιστεί ώστε να μπορούν να καταφέρουν μεγάλης ακρίβειας πλήγματα με πυραύλους, ενώ έχει εξελιχθεί και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους.

Τι περιλαμβάνει η άσκηση Ample Strike 2017

Περισσότερα από 30 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στην άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί στο διάστημα από 28 Αυγούστου ως 9 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει και αληθινά πυρά.

14342951

«Η συγκεκριμένη άσκηση θα είναι επικεντρωμένη στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση τόσο των εναέριων όσο και των χερσαίων δυνάμεων, ενώ αποσκοπεί και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας συμμάχων του ΝΑΤΟ, τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλες χώρες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: EPA PHOTO/GERRY PENNY

Ανεπίσημα πάντως, η κοινή στρατιωτική άσκηση αποτελεί μια επίδειξη δύναμης με αποδέκτη την Ρωσία, η οποία την ίδια στιγμή σχεδιάζει μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στη Λευκορωσία, τον επόμενο μήνα.

Τι είναι η άσκηση Zapad 17

2017 08 05T190147Z 2009957635 RC182796B700 RTRMADP 3 ARMY GAMES RUSSIA


Πηγή: REUTERS/Maxim Shemetov

Η Zapad, που σημαίνει Δύση στα ρωσικά, θα διεξαχθεί φέτος στο διάστημα 14-20 Σεπτεμβρίου είναι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Μόσχα, κάθε τέσσερα χρόνια, και γύρω από το όνομά της έχει αναπτυχθεί ένας μύθος. Σύμφωνα με το CNNi, η Zapad του 2009 ολοκληρώθηκε με μια προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στην Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της γειτονικής Πολωνίας, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο επισήμως.

Η άσκηση αυτή προκαλεί ενθουσιασμό και ανησυχία, καθώς είναι ότι πιο κοντινό σε μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων σε γειτονικές χώρες, εξηγεί ο Keir Giles, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας στο Chatham House.

«Στην Πολωνία, τη Λιθουανία και ειδικά στην Ουκρανία, κυριαρχεί ο φόβος ότι η φετινή άσκηση Zapad θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη για την προετοιμασία άλλης μιας στρατιωτικής... περιπέτειας από τη Ρωσία», λέει ο ίδιος.

Όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά την στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενη νέα ρωσική επιθετικότητα.

Η ένταση στις σχέσεις της Δύσης με την Μόσχα έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την στήριξη που παρείχε η τελευταία σε αυτονομιστές σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

US bombers arrive in Europe as Russia preps for war games, By Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ