ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Ένταλμα σύλληψης για την πρώην Πρωθυπουργό της χώρας

Ταϊλάνδη: Ένταλμα σύλληψης για την πρώην Πρωθυπουργό της χώρας
REUTERS/Aukkarapon Niyomyat

Σε ασθένεια οφείλεται η μη παρουσία στο δικαστήριο της πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Γινγκλάκ Σιναουάτρα, που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της. Ωστόσο, λόγω αυτής της απουσίας της εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος της.

Ο δικαστής Τσιπ Τσούλαμον δήλωσε πως «ο δικηγόρος της δήλωσε ότι είναι ασθενής και ζήτησε την αναβολή της έκδοσης της απόφασης (...). Το δικαστήριο δεν πιστεύει ότι είναι άρρωστη (...) και αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης» εις βάρος της.

Μάλιστα, κανείς από τους συγγενείς της δεν ήταν σε θέση να πει πού βρίσκεται η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, 50 ετών.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ζήτησε σήμερα να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της Ταϊλάνδης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η πρώην πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διαφύγει από τη χώρα.

Η Σιναουάτρα, κατά τη διάρκεια της δίκης της επαναλάμβανε συνεχώς πως δεν πρόκειται να φύγει από την Ταϊλάνδη, ακολουθώντας το παράδειγμα του αδελφού της Τακσίν, επίσης πρώην πρωθυπουργού, που αυτοξεορίστηκε το 2008 αφού καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά. Μια δίκη την οποία είχε επίσης καταγγείλει ως πολιτική.

Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές της και περισσότερα από 4.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, η φήμη για την εξαφάνιση της Γινγκλάκ προκάλεσε σύγχυση.

Απογοητευμένοι, αρκετοί διαδηλωτές άρχισαν να απομακρύνονται.Στη διάρκεια των 18 μηνών που διήρκησε η δίκη της εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από το δικαστήριο για να την προσφέρουν λουλούδια, όμως σήμερα η ατμόσφαιρα ήταν πιο σοβαρή.

Κι αυτό διότι η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, η κυβέρνηση της οποίας ανατράπηκε τον Μάιο του 2014 από στρατιωτικό πραξικόπημα, διακινδύνευε πολλά: δέκα χρόνια κάθειρξης αν κρινόταν ένοχη για αμέλεια στη διαχείριση ενός προγράμματος παροχής επιδοτήσεων στους ριζοκαλλιεργητές.

Η ίδια καταγγέλλει πως η δίκη της είναι «πολιτική» και κατηγόρησε τη χούντα ότι επιθυμεί να εκκαθαρίσει την πολιτική από την επιρροή των Σιναουάτρα, που έχουν κερδίσει όλες τις εθνικές εκλογές από το 2001.

Τις τελευταίες ημέρες, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσαν, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, ότι δεν πρόκειται να καταδικαζόταν η Γινγκλάκ καθώς αυτό θα την ανήγαγε σε θύμα.

Όμως η εξαφάνισή της ίσως αλλάξει τα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ