ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Χάρβει πλησιάζει το Τέξας – Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Χάρβει πλησιάζει το Τέξας – Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
REUTERS/ NOAA

Ο τυφώνας Χάρβει έχει αρχίσει να πλησιάζει τις ακτές του Τέξας, την ώρα που η Πολιτεία έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενόψει του πιο ισχυρού καιρικού φαινομένου που θα πλήξει τις ΗΠΑ τα τελευταία 12 χρόνια.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο τυφώνας ενδέχεται να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 12 πόδια (3,7 μέτρα) και να φέρει μέχρι και 35 ίντσες (97 εκατοστά) βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα ισχύουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Ο συνδυασμός της έντονης βροχής, των «απειλητικών για τη ζωή» καταιγίδων, των πλημμυρών και των ισχυρών ανέμων, θα μπορούσε να αφήσει μεγάλα τμήματα του νότιου Τέξας «ακατοίκητα για εβδομάδες ή και μήνες», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Χιούστον.

Η προειδοποίηση για τον τυφώνα αφορά άμεσα 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, ωστόσο περισσότερα από 16 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους, ολόκληρες πόλεις εκκενώθηκαν, ενώ από τις μαζικές εξόδους δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος στους κεντρικούς δρόμους του Τέξας.

«Το Τέξας θα υποστεί μία τεράστια καταστροφή», ανέφερε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Brock Long και πρόσθεσε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο σοβαρότερος τυφώνας που έχει αντιμετωπίσει το έθνος από το 2005.

Η καταιγίδα Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει την ξηρά ως καταιγίδα Κατηγορίας 3, είπε το Εθνικό Κέντρο Καταιγιδών των ΗΠΑ (ΕΚΚ), που αποτελεί την τρίτη και ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον και αναμένεται να φτάσει με ένταση ανέμων μέχρι και 125 μίλια ανά ώρα (201 χλμ/ώρα).

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) καλεί όσους μείνουν πίσω «να βρεθούν σε κάποιο ύψωμα και σε κάποια γερή δομή, η οποία να μπορεί να αντέξει έναν τυφώνα κατηγορίας 3».

harvey

«Το μήνυμα είναι, αυτή τη στιγμή, εάν οι άνθρωποι δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψιν τους μέχρι τώρα την προειδοποίηση, το παράθυρο για να το κάνουν κλείνει», προειδοποίησε ο Long, προσθέτοντας πως «αν αρνηθούν να το κάνουν, το φταίξιμο είναι δικό τους».

Ο Long εξέφρασε την ανησυχία του ότι από την ισχυρή και καταιγίδα και τα ορμητικά νερά που θα χτυπήσουν τις παράκτιες περιοχές «υπάρχει μέγιστη πιθανότητα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι και να προκληθούν πολλές καταστροφές».

Υπό τον φόβο της καταιγίδας και οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες. Όλα τα λιμάνια από το Κόρπους Κρίστι μέχρι και το Χιούστον έχουν κλείσει για εισερχόμενα πλοία.

Συνολικά 700 μέλη της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει θέσει σε ετοιμότητα και στρατιωτικά ελικόπτερα στο Όστιν και το Σαν Αντόνιο, για ενδεχόμενες επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο τυφώνας Χάρβεϊ αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές καταιγίδες που θα διαρκέσουν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θύελλες και ισχυρούς ανέμους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter γνωστοποίησε ότι έχει ενημερωθεί για την καταιγίδα και βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί.

Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τις 20 ίντσες (50,8 εκ.), ενώ ανησυχία υπάρχει και στη Νέα Ορλεάνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ