ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν: Τρεις βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Προκαλεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν: Τρεις βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα
REUTERS/KCNA/File Photo

Σε νέα εκτόξευση πυραύλων προχώρησε η Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας ξανά την ένταση στην περιοχή, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούσαν να απείλησαν την νήσο Γκουάμ ή την Ιαπωνία σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ειδικότερα, η διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Ο πρώτος και ο τρίτος πύραυλος καταστράφηκαν λόγω βλάβης εν πτήσει, ενώ ο δεύτερος «φαίνεται πως εξερράγη σχεδόν αμέσως», κατά την ίδια πηγή.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πρόσθεσαν ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν το Γκουάμ ή τη Βόρεια Αμερική.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε «πυραύλους άγνωστου τύπου» στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των νοτιοκορεάτικων και των αμερικάνικων ένοπλων δυνάμεων.

Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στις 06:49 τοπική ώρα (00:49 ώρα Ελλάδας) και διένυσαν απόσταση περίπου 250 χλμ., ανέφερε η Σεούλ, προσθέτοντας ότι γίνεται ανάλυση της τροχιάς τους για να διακριβωθεί για τι είδους πυραύλους επρόκειτο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι πιθανόν εκτοξεύθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι, χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή. Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν απείλησαν την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Αυτή ήταν η πρώτη εκτόξευση που έκανε η Βόρεια Κορέα μετά την επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήττει στόχους σε απόσταση 10.000 χλμ.

Η εξέλιξη μοιάζει να τερματίζει μια βραχεία περίοδο αποκλιμάκωσης έπειτα από σκληρές αντεγκλήσεις και απειλές πολέμου τόσο από τη Βόρεια Κορέα όσο και από τις ΗΠΑ.

KOREA

(KCNA via Reuters)

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την ανατολική επαρχία Κανγκγουόν και πέταξαν προς τα βορειοανατολικά της χώρας διανύοντας απόσταση 250 χλμ. πριν πέσουν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με την USPACOM, οι πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για το έδαφος των ΗΠΑ ή το Γκουάμ, που η Πιονγκγιάνγκ απείλησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα σαρώσει με μια «θάλασσα φωτιάς».

Η ένταση φαινόταν τις τελευταίες ημέρες να αποκλιμακώνεται, μετά το πινγκ πονγκ απειλών της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον και την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «φωτιά και οργή» αν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Η προηγούμενη δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα, την 28η Ιουλίου, ήταν αυτή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που έχει σχεδιαστεί για να διανύει απόσταση 10.000 χλμ. και θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ. Η δοκιμή αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ενέτεινε τους φόβους για έναν νέο πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.

Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν σήμερα δεν έφθασαν στην ιαπωνική επικράτεια ή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε να γνωστοποιήσει ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση των πυραύλων, χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον επανούσε την «αυτοσυγκράτηση» της Πιονγκγιάνγκ διότι δεν προχώρησε σε νέες δοκιμές μετά την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων από τον ΟΗΕ κι είχε εκφράσει την ελπίδα η Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε άλλες «προκλητικές ενέργειες» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων «κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ενημερώθηκε αμέσως για τις εκτοξεύσεις και οι ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν στενά το καθεστώς» της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ