ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας Χάρβεϊ έπληξε το Τέξας με μεγάλη σφοδρότητα

Ο τυφώνας Χάρβεϊ έπληξε το Τέξας με μεγάλη σφοδρότητα
REUTERS

Με μεγάλη σφοδρότητα έπληξε το Τέξας ο τυφώνας Χάρβεϊ το πρωί του Σαββάτου, ο οποίος συνεχίζει την προέλασή του στις ΗΠΑ.

Ο τυφώνας ενισχύθηκε φθάνοντας στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον και μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. Πρόκειται για τον πιο καταστροφικό τυφώνα που έχει πλήξει τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Περισσότεροι από 213.000 άνθρωποι έμειναν από το πρωί χωρίς ρεύμα στις παράκτιες περιοχές του Τέξας, εν μέσω αναφορών για κατεστραμμένες ηλεκτρικές γραμμές και πτώσεις δέντρων. Περίπου 10 ίντσες βροχής σημειώθηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες στο νοτιοανατολικό Τέξας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

harvey storm 2

Πηγή: Reuters

Ο Χάρβεϊ εξασθένησε στην κατηγορία 1 καθώς κινείται πάνω από την πολιτεία του Τέξας και πιθανόν να μετατραπεί αργότερα σε τροπική καταιγίδα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).

Παρόλο που ο Χάρβει έφτασε στην ξηρά και «εξασθενεί» εξακολουθεί να είναι μια επικίνδυνη καταιγίδα και «ένα θανατηφόρο γεγονός για την ενδοχώρα», τονίζει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

harvey storm 3

Πηγή: Reuters

Ο Χάρβεϊ έπληξε την πόλη Κόρπους Κρίστι περίπου την Παρασκευή στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 209 χιλιομέτρων την ώρα και τρεις ώρες αργότερα επέστρεψε σε μια κοντινή περιοχή.

Αναμένεται να κινείται επί ημέρες αργά πάνω από τις ακτές των Πολιτειών του Τέξας και της Λουιζιάνα, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, ενώ εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 90 εκατοστά βροχής και η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 4 μέτρα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

harvey storm 4

Πηγή: Reuters

Έως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται στον δρόμο του τυφώνα Χάρβεϊ, καθώς και η καρδιά της πετρελαιοπαραγωγής των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις του στα διυλιστήρια έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των καυσίμων.

harvey storm 6

Πηγή: Reuters

Ενισχυμένος από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ο Χάρβεϊ γίνεται ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τον Τσάρλι το 2004 και ο πρώτος που πλήττει το Τέξας μετά την Κάρλα το 1961.

harvey storm 5

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ