ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρακινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της Ταλ Αφάρ - σημαντικού προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους

Οι ιρακινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της Ταλ Αφάρ - σημαντικού προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους
REUTERS/ THAIER AL-SUDANI

Οι ιρακινές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της πόλης Ταλ Αφάρ--προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοδυτικά της χώρας--αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ιρακινός στρατός.

Οι συγκρούσεις μαίνονται στην αλ-Αγιαντίγια, μια μικρή περιοχή λίγο έξω από την πόλη. Οι ιρακινές δυνάμεις περίμεναν να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών γύρω από την πόλη για να ανακοινώσουν την νίκη τους.

Η Ταλ Αφάρ ήταν ο τελευταίος στόχος του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ συνασπισμού επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης έπειτα από την ανακατάληψη τον Ιούλιο της Μοσούλης.

Η πτώση του ΙΚ στην Ταλ Αφάρ, απ’όπου προέρχονται ορισμένοι από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, επιβεβαιώνει τις αναφορές του ιρακινού στρατού ότι οι τζιχαντιστές είναι αποδυναμωμένοι στις περιοχές δυτικά της Μοσούλης.

Έως και 2.000 τζιχαντιστές πιστεύεται ότι υπερασπίζονταν την Ταλ Αφάρ όταν ξεκίνησε η υπό της ΗΠΑ επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου της στις 20 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές, η επιτιθέμενη πλευρά αριθμούσε 50.000 στρατιώτες.

"Η πόλη Ταλ Αφάρ πρόκειται να πέσει πλήρως στα χέρια των δυνάμεών μας, μόνο 5% παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του στρατού.

Η Ταλ Αφάρ, η οποία προπολεμικά αριθμούσε περίπου 200.000 κατοίκους, είναι ο τελευταίος στόχος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας κατά του ΙΚ μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης έπειτα από εκστρατεία που διήρκεσε εννέα μήνες και κατέστρεψε σημαντικό τμήμα της πόλης, της μεγαλύτερης στο βόρειο Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ