ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Χιλιάδες οι διαδηλωτές διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην κατοικία

Ρώμη: Χιλιάδες οι διαδηλωτές διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην κατοικία
REUTERS/Yara Nardi

Πέντε χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στην διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στην κατοικία, το απόγευμα του Σαββάτου, στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Μάλιστα στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πάνω από εκατό πρόσφυγες από την Ερυθραία και την Αιθιοπία, οι οποίοι απομακρύνθηκαν βίαια, πριν τρεις ημέρες, κατά την διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας, από την κεντρική πλατεία Ιντιπεντέντσα, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης.

Πολλές γυναίκες που έχουν αναγνωρισθεί επίσημα ως πρόσφυγες, δήλωσαν ότι αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο, με όλους τους κινδύνους που αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ειδικότερα, πολλοί διαδηλωτές διερωτήθηκαν πως «Δουλεύουμε, αισθανόμαστε μέρος αυτής της πόλης. Για ποιο λόγο δεν μας βοηθούν να βρούμε μια αξιοπρεπή κατοικία;».

Πριν την έναρξη της πορείας, η αστυνομία προχώρησε σε αυστηρούς ελέγχους και έρευνες, ανοίγοντας τσάντες και σακίδια. Όλα, πάντως, εξελίχθηκαν ήρεμα, χωρίς συγκρούσεις με αστυνομία και καραμπινιέρους.

«Είμαστε πρόσφυγες, όχι τρομοκράτες», «θέλουμε να ζήσουμε σαν τους ρωμαίους», έγραφαν δυο από τα μεγαλύτερα πανό της διαδήλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ