ΚΟΣΜΟΣ

Εκατό αστυνομικοί πέθαναν φέτος στο Ρίο ντε Ζανέιρο

Εκατό αστυνομικοί πέθαναν φέτος στο Ρίο ντε Ζανέιρο

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο καταγράφηκε χθες Σάββατο ο θάνατος του εκατοστού αστυνομικού από την αρχή της χρονιάς, εν μέσω της ανάφλεξης της βίας και του οικονομικού μαρασμού στην Πολιτεία.

Ο χωροφύλακας Φάμπιου Ζουζέ Καβαλκάντσι σκοτώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη φτωχή συνοικία Μπαϊσάντα Φλουμινένσε (βόρεια), όπου το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι έντονο. Η βία αυξάνεται στο Ρίο εν μέσω του οικονομικού μαρασμού, καθώς οι τοπικές αρχές, στα όρια της πτώχευσης, αδυνατούν να καταβάλλουν έγκαιρα μισθούς στους αστυνομικούς.

Κατά στοιχεία της χωροφυλακής, η οποία είναι αρμόδια για τη δημόσια ασφάλεια σε κάθε Πολιτεία της Βραζιλίας, το 2016 συνολικά 146 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Ρίο και στα περίχωρα του, εκ των οποίων 100 και πλέον εκτός υπηρεσίας. Από το 1995, η χωροφυλακή στην Πολιτεία Ρίου ντε Ζανέιρο έχει χάσει πάνω από 3.000 άνδρες.

"Σε καμιά άλλη τοποθεσία στη χώρα δεν βλέπουμε έναν τόσο εντατικό και μόνιμο πόλεμο μεταξύ αντίπαλων συμμοριών διακινητών ναρκωτικών (...) για τον έλεγχο εδαφών" όσο στη συγκεκριμένη Πολιτεία, εκτίμησε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο συνταγματάρχης Βόλνεϊ Τζίας, ο διοικητής της χωροφυλακής στο Ρίο.

"Σε καμιά άλλη τοποθεσία στη χώρα δεν βρίσκονται τόσα όπλα στα χέρια των κακοποιών" όσα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Έναν χρόνο έπειτα από τα πυροτεχνήματα και τη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ρίο ζει στον ρυθμό των ανταλλαγών πυρών μεταξύ κακοποιών και των περιπολιών του στρατού, που αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το κύμα βίας.

Πόλεμος ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, παιδιά που χάνουν τη ζωή τους από αδέσποτες σφαίρες σε εφόδους της αστυνομίας στις φαβέλες, αύξηση των ένοπλων ληστειών: το αίσθημα της ανασφάλειας είναι πανταχού παρόν.

Πρόσφατα, η εφημερίδα Estadao έγραψε ότι το πρώτο εξάμηνο φέτος, οι ανθρωποκτονίες ξεπέρασαν τις 28.000. Αυτό σημαίνει ότι διαπράττονται 155 ανθρωποκτονίες την ημέρα, ή έξι την ώρα, στη χώρα των 208 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο αριθμός τους είναι σχεδόν κατά 7% υψηλότερος από τον περυσινό κι υποδεικνύει ότι ο ετήσιος απολογισμός των ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία ενδέχεται να ξεπεράσει τις 60.000 το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ