ΚΟΣΜΟΣ

Τα παιδιά της Ράκα θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους τραύματα

Τα παιδιά της Ράκα θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους τραύματα
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Zohra Bensemra

Τα παιδιά που επέζησαν από την "κόλαση" της Ράκα στη Συρία είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν δεκαετίες για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους τραύματα, όπως προειδοποιεί η ΜΚΟ «Save the Children».

Η οργάνωση μίλησε με παιδιά και με τις οικογένειές τους που γλίτωσαν από τις σφοδρές συγκρούσεις στη Ράκα, όπου επιχειρούν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ στρατιωτικές δυνάμεις για την εκδίωξη των τζιχαντιστών. Όπως αναφέρει στο Γαλλικό πρακτορείο η διευθύντρια του οργανισμού στη Συρία, Σόνια Κους:

Τα παιδιά της Ράκα μπορεί να δείχνουν φυσιολογικά εξωτερικά αλλά εσωτερικά πολλά από αυτά βασανίζονται από ό,τι έζησαν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 13χρονης Ρασιντά, η οποία εγκατέλειψε μαζί με την οικογένειά της την πόλη πριν από τρεις μήνες και εγκαταστάθηκαν σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων βόρεια της Ράκα. Η νεαρή αφηγήθηκε:

O ISIS αποκεφάλισε ανθρώπους και άφηνε πεταμένα τα πτώματά τους στον δρόμο. Το είδα με τα μάτια μου και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Ήθελα να κοιμηθώ αλλά δεν μπορούσα όταν ανακαλούσα τις εικόνες που είχα δει. Και έμενα ξάγρυπνη επειδή ήμουν τόσο τρομαγμένη.

Από τις αρχές του 2014, που το Νταές κατέλαβε την Ράκα, η πόλη βίωνε καθημερινά σκηνές φρίκης: δημόσιους αποκεφαλισμούς, λιθοβολισμούς, αλλά και τζιχαντιστική προπαγάνδα στα σχολεία.

Ο πατέρας της Ρασιντά, ο Αούν, λέει ότι προσπάθησε να κρατήσει μακριά από αυτά τα θεάματα τα παιδιά του, αλλά σιγά-σιγά συνήθισαν τις μακάβριες σκηνές.

2017 08 07T180700Z 372672854 RC17874B0F20 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA RAQQA 1

REUTERS/Zohra Bensemra (Φωτογραφία αρχείου)

Έως και 25.000 άνθρωποι -σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά- παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Ράκα καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το ισλαμικό κράτος.

Η οργάνωση «Save the Children» προειδοποιεί ότι οι σφοδροί συμμαχικοί βομβαρδισμοί άφησαν ολόκληρες οικογένειες «αντιμέτωπες με μια αδύνατη απόφαση: να παραμείνουν (στην πόλη) με κίνδυνο να σκοτωθούν από τους βομβαρδισμούς ή να την εγκαταλείψουν με κίνδυνο να τους σκοτώσει κάποιος τζιχαντιστής ή να πέσουν σε νάρκη».

Οι παρατηρητές λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές της συμμαχίας από τις αρχές Ιουνίου.

Με τη σειρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει εκεχειρία για να επιτραπεί στους εναπομείναντες αμάχους να φύγουν από την πόλη. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση υποστηρίζει την δημιουργία διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά λέει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που θα πάρει χρόνο για να διασφαλιστεί και η ψυχική τους υγεία.

«Είναι κομβικής σημασίας τα παιδιά που επέζησαν να έχουν ψυχολογική υποστήριξη για να μπορέσουν να διαχειριστούν το ψυχολογικό τραύμα από την παράλογη βία και την βαρβαρότητα. Κινδυνεύουμε να καταδικάσουμε μια γενιά παιδιών σε ισόβια βασανιστήρια αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψυχικής τους υγείας», προειδοποιεί η Κους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ