ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Φιλιππίνων: Σκοτώστε όποιον αντιστέκεται στην σύλληψη

Πρόεδρος Φιλιππίνων: Σκοτώστε όποιον αντιστέκεται στην σύλληψη
REUTERS/Dondi Tawatao

Προκαλεί και πάλι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καθώς με πρόσφατες δηλώσεις του δίνει το ελεύθερο στους αστυνομικούς να σκοτώσουν όποιον αντιστέκεται στην σύλληψή του.

Αυτή η δήλωση έρχεται δύο μόλις ημέρες μετά την αντικυβερνητική διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων με αφορμή την κηδεία ενός εφήβου ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ειδικότερα, ο Ντουτέρτε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο νεκροταφείο ηρώων στα προάστια της πρωτεύουσας Μανίλα την Δευτέρα, διέκοψε, και έκανε σχόλια απευθυνόμενος στον Jovie Espenido, τον αρχηγό της αστυνομίας μιας πόλης του νότου όπου ο δήμαρχος της σκοτώθηκε σε επιχείρηση κατά εμπόρων ναρκωτικών.

«Τα καθήκοντά σας απαιτούν να ξεπεράσετε την αντίσταση του ατόμου το οποίο συλλαμβάνετε... (εάν) δείξει αντίσταση και αυτή είναι βίαιη τότε είσαστε ελεύθεροι να σκοτώσετε αυτούς τους ηλίθιους, αυτή είναι η διαταγή μου προς εσάς» είπε ο Ντουτέρτε στον αστυνομικό.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντουτέρτε ξεκίνησε την μάχη κατά των ναρκωτικών με το που ανέλαβε την εξουσία τον περσινό Ιούνιο, όπως είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, από τότε χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και η βία που η αστυνομία χρησιμοποιεί έχει κατακριθεί από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας.

Στο εσωτερικό η κατακραυγή αυτών των γεγονότων ήταν μέχρι πρότινος αθόρυβη. Τα πράγματα άλλαξαν όταν οι αστυνομικοί σκότωσαν έναν έφηβο, τον Kian Loyd Delos Santos, στις 16 Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε μία άνευ προηγουμένου δημόσια οργή με πάνω από 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ιερέων και παιδιών, να συμμετέχουν στην πομπή της κηδείας του 17χρονου το Σάββατο, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της καμπάνιας του Ντουτέρτε.

Σημειώνεται πως ο Delos Santos σύρθηκε από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά σε μία σκοτεινή, γεμάτη με σκουπίδια, περιοχή βορειοδυτικά της Μανίλα πριν πυροβοληθεί στο κεφάλι από αυτούς και εγκαταλειφθεί σε ένα χοιροστάσιο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η αστυνομία ανέφερε πως λειτούργησε σε άμυνα καθώς ο έφηβος άνοιξε πυρ εναντίον τους, και ο εκπρόσωπος τύπου του Ντουτέρτε, καθώς και ο υπουργός δικαιοσύνης, περιέγραψαν τον θάνατο του εφήβου ως μία «μεμονωμένη»περίπτωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ