ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Χάρβεϊ: Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον - Αναφορές για πέντε νεκρούς

Τυφώνας Χάρβεϊ: Εκκενώνονται περιοχές στο Χιούστον - Αναφορές για πέντε νεκρούς
REUTERS/Adrees Latif

Ο τυφώνας Χάρβεϊ αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στο Χιούστον του Τέξας την ώρα που οι πλημμύρες έχουν ήδη παραλύσει την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και έχουν αναγκάσει χιλιάδες Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τα ποτάμια έχουν φουσκώσει σε επίπεδα πρωτοφανή εδώ και αιώνες, δρόμοι, αυτοκίνητα και σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Αναφορικά με τον απολογισμό των νεκρών, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Πάντως, αμερικανικά, ιταλικά και αγγλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, ενώ το Γαλλικό πρακτορείο μιλάει για τρεις.

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να παραμείνει στον Κόλπο του Μεξικού για πολλές μέρες ακόμη, ενώ εκφράζονται και φόβοι ότι μπορεί να μετατραπεί σε κυκλώνα.

Σχολεία, αεροδρόμια και κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία παρέμειναν κλειστά στο Χιούστον, που αριθμεί περίπου 2,3 εκατομμύρια κατοίκους. Η καταρρακτώδης βροχή έπληξε ακόμη και περιοχές που απέχουν περισσότερα από 240 χιλιόμετρα από το Χιούστον.

2017 08 27T221429Z 566758594 RC15EA691E90 RTRMADP 3 STORM HARVEY

REUTERS/Richard Carson

Οι Αρχές κάλεσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τμήματα της κομητείας Φορτ Μπεντ, που απέχει 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χιούστον καθώς η στάθμη του ποταμού Μπρέιζος αναμένεται αυτή την εβδομάδα να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, 18 μέτρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί το Τέξας την Τρίτη, για να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή που πλήττει τις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία, κήρυξε την Παρασκευή το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής ενεργοποιώντας έτσι την αποστολή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμπορ δήλωσε ότι 54 πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και ότι σκοπεύει να επιστρατεύσει επιπλέον 1.000 μέλη της Εθνοφρουράς στην μάχη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Ο απολογισμός των υλικών ζημιών

Το γραφείο του σερίφη στην κομητεία Χάρις επιστράτευσε όλα τα μέσα στην διάθεσή του για την διάσωση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον την Κυριακή, είπε εκπρόσωπός του.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες από το γειτονικό Σαν Αντόνιο μέχρι την Νέα Ορλεάνη, μια περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

2017 08 27T215512Z 2036626872 RC1C1D169B10 RTRMADP 3 STORM HARVEY

REUTERS/Rick Wilking

Οι ομοσπονδιακές Αρχές προέβλεψαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας. Περισσότερα από 224 νοικοκυριά στην περιοχή του Χιούστον παρέμειναν την Δευτέρα χωρίς ηλεκτροδότηση.

2017 08 27T221333Z 1725598987 RC1FE849D740 RTRMADP 3 STORM HARVEY

REUTERS/Richard Carson

Όπως έγινε γνωστό, στο συνεδριακό κέντρο του Ντάλας θα λειτουργήσει ένα "υπέρ καταφύγιο" για να στεγάσει τους 5.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αρχές της πόλης.

Οι υλικές καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας εκτιμάται πάντως ότι είναι πολύ μικρότερες σε κόστος σε σχέση με ακραία φυσικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την Νέα Ορλεάνη και την Νέα Υόρκη. Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένες απώλειες από τον Κατρίνα το 2005 ανέρχονταν σε περίπου 80 δισ δολάρια, ενώ από τον Σάντι το 2012 σε 36 δισ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ