ΚΟΣΜΟΣ

Χάρβεϊ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λουιζιάνα - Νέες βροχές στο Χιούστον (pics)

Χάρβεϊ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λουιζιάνα - Νέες βροχές στο Χιούστον (pics)
REUTERS/ ADREES LATIF

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την Πολιτεία της Λουιζιάνας, ένα μέτρο που επιτρέπει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών πόρων και μέσων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

Στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Fema εντέλλεται "να κινητοποιήσει και να παράσχει" τον εξοπλισμό και τους αναγκαίους πόρους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, νέες βροχοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν και πάλι το Χιούστον σήμερα το απόγευμα και αύριο. Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία Λούις Ουτσελίνι τόνισε ότι το χειρότερο δεν έχει περάσει ακόμη. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι πλημμύρες αναμένεται να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

2017-08-28T021539Z 1524303552 RC11A93D7FD0 RTRMADP 3 STORM-HARVEY
2017-08-28T052949Z 1532171464 RC1FA13A3B00 RTRMADP 3 STORM-HARVEY
2017-08-28T082613Z 1823321116 RC1874931440 RTRMADP 3 STORM-HARVEY

Η καταιγίδα αναμένεται ότι θα κινηθεί ανατολικότερα, προς τη Λουιζιάνα, τις επόμενες πέντε ημέρες.

Η πόλη του Χιούστον έχει παραλύσει πλήρως σήμερα: δρόμοι πλημμύρισαν, τα αεροδρόμια και δύο νοσοκομεία έκλεισαν και χιλιάδες διασώστες προσπαθούν να απομακρύνουν κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Η Fema, η οποία έχει αναπτύξει στην περιοχή περίπου 5.000 υπαλλήλους της, τοποθέτησε γεννήτριες ώστε οι βασικές υπηρεσίες, όπως τα τηλεφωνικά κέντρα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι Αρχές κάλεσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τμήματα της κομητείας Φορτ Μπεντ, που απέχει 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χιούστον καθώς η στάθμη του ποταμού Μπρέιζος αναμένεται αυτή την εβδομάδα να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, 18 μέτρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί το Τέξας την Τρίτη, για να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή που πλήττει τις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία, κήρυξε την Παρασκευή το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής ενεργοποιώντας έτσι την αποστολή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία.

Το γραφείο του σερίφη στην κομητεία Χάρις επιστράτευσε όλα τα μέσα στην διάθεσή του για την διάσωση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον την Κυριακή, είπε εκπρόσωπός του.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες από το γειτονικό Σαν Αντόνιο μέχρι την Νέα Ορλεάνη, μια περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι ομοσπονδιακές Αρχές προέβλεψαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας. Περισσότερα από 224 νοικοκυριά στην περιοχή του Χιούστον παρέμειναν την Δευτέρα χωρίς ηλεκτροδότηση.

Όπως έγινε γνωστό, στο συνεδριακό κέντρο του Ντάλας θα λειτουργήσει ένα "υπέρ καταφύγιο" για να στεγάσει τους 5.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Αρχές της πόλης.

Οι υλικές καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας εκτιμάται πάντως ότι είναι πολύ μικρότερες σε κόστος σε σχέση με ακραία φυσικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την Νέα Ορλεάνη και την Νέα Υόρκη. Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένες απώλειες από τον Κατρίνα το 2005 ανέρχονταν σε περίπου 80 δισ δολάρια, ενώ από τον Σάντι το 2012 σε 36 δι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ