ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η Άγκυρα απομακρύνεται από την Ευρώπη με γιγαντιαία βήματα

Γιούνκερ: Η Άγκυρα απομακρύνεται από την Ευρώπη με γιγαντιαία βήματα
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι πλήρως υπεύθυνη για την κατάρρευση των ενταξιακών συνομιλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε πως η Άγκυρα «απομακρύνεται από την Ευρώπη με γιγαντιαία βήματα».

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σημείωσε πως είναι «στο χέρι του Ερντογάν» να βάλει και επίσημα ένα τέλος στις προσπάθειες ένταξης της χώρας του στην Ένωση.

Στη συνέχεια, ο Γιούνκερ είπε ότι υποψιάζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτός που ελπίζει ότι η Ευρώπη θα καταργήσει τις συνομιλίες «για να κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση» για την αποτυχία τους.

«Πρέπει να αποφύγουμε να πέσουμε στην παγίδα καθώς η ευθύνη είναι καθαρά της Τουρκίας», είπε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο και συμπλήρωσε:

Το ζήτημα είναι να μάθουμε αν πρέπει να τερματίσουμε τις διαπραγματεύσεις - κάτι που είναι καθαρά θεωρητικό-, καθώς δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και κυρίως με τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα ψυχρές τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει συμβάλει επίσης στην αναστολή των συνομιλιών, που ξεκίνησαν πριν από περίπου 12 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ