ΚΟΣΜΟΣ

«Βρυχάται» ο Τραμπ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι μετά την πρόκληση Β. Κορέας

«Βρυχάται» ο Τραμπ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι μετά την πρόκληση Β. Κορέας

Ένα αυστηρό και άκρως απειλητικό μήνυμα προς την Βόρεια Κορέα απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ μετά την νέα πυραυλική δοκιμή που προχώρησε η χώρα το βράδυ της Δευτέρας. Ο πλανητάρχης διαμήνυσε πως πλέον όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, κλιμακώνοντας έτσι τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών. Την ίδια ώρα, η Ρωσία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ και οι Βρυξέλλες καταδίκασαν την πυραυλική εκτόξευση.

«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

2017 08 29T051851Z 1259756689 RC1BCDAE96F0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES JAPAN

(REUTERS/Kim Kyung-Hoon)

Το μήνυμα της Ρωσίας στην Πιονγιάνγκ

Παράλληλα, αντίδραση για το ζήτημα υπήρξε και από την Ρωσική πλευρά, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να παροτρύνει τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα και τις δοκιμές που πραγματοποιεί (εκτοξεύσεις πυραύλων-σ.σ),είμαστε υπέρ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «αυτή θα είναι η θέση μας και κατά την πορεία των συζητήσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως και κατά την συνεδρίαση, η οποία όπως αντιλαμβάνομαι προτείνεται να δίνει τώρα για να συζητηθεί το τελευταίο συμβάν με την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα».

Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, ότι ένας πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο θα προκαλούσε «ανυπολόγιστες τραγωδίες».

Καταδίκη από τις Βρυξέλλες

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου, εκφράζοντας όμως την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η Μογκερίνι, με αφορμή το αίτημα από πλευράς ΗΠΑ και Ιαπωνίας για σύγκληση του Συμβουλίου, που τελικώς θα γίνει σήμερα το απόγευμα, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια: «Κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

2017 08 29T010128Z 1762625195 RC1F6D04C3B0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES JAPAN

(REUTERS/Kim Kyung-Hoon)

Η εκτόξευση του πυραύλου

Το βράδυ της Δευτέρας η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ακόμη μία εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος, αυτή τη φορά φαίνεται να πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο, ενώ το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το Reuters. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας είπαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ.

2017 08 29T020744Z 745585478 RC15937F3E60 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES JAPAN

(REUTERS/Kim Kyung-Hoon)

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550χλμ», είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους, ενώ επιβεβαίωσε ότι διασπάστηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ