ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκάμπριελ καταδικάζει τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας

Ο Γκάμπριελ καταδικάζει τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καταδίκασε τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να πειθαναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τον έχει αναστατώσει η «βάναυση» παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο κι έπεσε στη θάλασσα νωρίς το πρωί, εξωθώντας τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιήσει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει πώς θα αντιδράσει.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ υποδέχθηκε θετικά τις προτροπές να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τρόπους να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνη κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

«Με αυτή την κατάσταση, είναι όλο και πιο απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν στόχο να πειστεί η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα παράνομα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική διπλωματία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην αναμέτρηση της Πιονγκγιάνγκ με την Ουάσινγκτον.

«Δεν μπορούμε απλώς να επιμένουμε ότι χρειάζεται μια διπλωματική λύση και να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα», σημείωσε σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ