ΚΟΣΜΟΣ

Αποδοκιμάστηκε στη Γάζα ο Γκουτέρες (pics)

Αποδοκιμάστηκε στη Γάζα ο Γκουτέρες (pics)
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήρθε αντιμέτωπος στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για τη διεθνή αδράνεια σχετικά με το θέμα των κρατούμενων στο Ισραήλ.

Ο Γκουτέρες, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη, την πρώτη του επίσκεψη σε αυτό τον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ και αντιμετωπίζει χρόνια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση.

GAZA 1

(REUTERS/Amir Cohen)

Δεκάδες συγγενείς Παλαιστίνιων κρατούμενων στο Ισραήλ διαμαρτυρήθηκαν κατά την είσοδο του Γκουτέρες στον θύλακα. «Τι κάνει ο κόσμος για τα δικαιώματα των κρατούμενων;», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

GAZA 2

(REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

GAZA 3

(REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθεί στη Γάζα με παιδιά που φοιτούν σε ένα από τα πολλά σχολεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς και με συγγενείς των προσφύγων.

Ο Γκουτέρες δήλωσε την Τρίτη «ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανθρωπιστική κατάσταση» όταν επισκέφθηκε και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, έχει εμπλακεί από το 2007 σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Από το 2006 είναι αποκλεισμένη τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο, γεγονός που έχει καταστρέψει την οικονομία της. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των κατοίκων της εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πλέον οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έχουν τρεις με τέσσερις ώρες ημερησίως ηλεκτρικό ρεύμα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ