ΚΟΣΜΟΣ

Fort Greely: Στα άδυτα της βάσης που είναι έτοιμη να καταρρίψει τους βορειοκορεατικούς πυραύλους

Fort Greely: Στα άδυτα της βάσης που είναι έτοιμη να καταρρίψει τους βορειοκορεατικούς πυραύλους

Με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να δηλώνει ευθαρσώς πως η πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν ήταν παρά ένα «βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ» και τον Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει ότι πλέον «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», οι ΗΠΑ ενισχύουν την άμυνά τους, η τελευταία γραμμή της οποίας βρίσκεται στην Αλάσκα.

Εκεί, οι αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στο πώς να αναχαιτίσουν βορειοκορεατικό πύραυλο που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Το CNNi παρακολούθησε μια άσκηση προσομοίωσης αντικείμενο της οποίας ήταν η αντιμετώπιση απειλής από διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από εχθρικό έδαφος και κατευθυνόταν στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.

Οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς που υπηρετούν στο 49ο Τάγμα πυραυλικής άμυνας, υπό τις οδηγίες του ταγματάρχη τους, κατάφεραν να εξαλείψουν την απειλή από τον διηπειρωτικό πύραυλο, εκτοξεύοντας δύο πυραύλους GBI από το Fort Greely, μια στρατιωτική βάση στην Αλάσκα, και από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια.

«Η απειλή αντιμετωπίστηκε», αναφώνησε ο ταγματάρχης μόλις ολοκληρώθηκε με επιτυχία η –σε επίπεδο άσκησης- αναχαίτιση του πυραύλου, κηρύσσοντας και την λήξη της δοκιμής, που έγινε στην βάση Fort Greely, στην Αλάσκα, εκεί που εδρεύει η μόνη άμυνα που έχουν οι ΗΠΑ απέναντι στην βορειοκορεατική απειλή με τους πυραύλους ICBM.

Fort Greely

Πηγή:CNNi

missile

Σε μια έρημη τοποθεσία, στο άγριο τοπίο της Αλάσκα, 150 μίλια μακριά από το Φέρμπανκς, βρίσκονται «θαμμένα» σιλό με πυραύλους, που είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν για να διαφυλάξουν την ασφάλεια των αμεερικανών. Τριάντα οκτώ πύραυλοι, καμουφλαρισμένοι, στραμμένοι προς τον ουρανό, είναι έτοιμοι για εκτόξευση, ενώ ακόμη έξι πύραυλοι πρόκειται να προστεθούν στο οπλοστάσιο του Fort Greely ως τα τέλη του έτους.

Πηγή:CNNi

Οι στρατιώτες της εθνικής φρουράς συνόδευσαν τους δημοσιογράφους του CNNi στα σιλό που βρίσκονται οι πύραυλοι, προειδοποιώντας τους παράλληλα, πως σε περίπτωση που ηχούσε συναγερμός θα έπρεπε να παρατήσουν τον εξοπλισμό τους και να εγκαταλείψουν το σιλό πριν την εκτόξευση του πυραύλου.

missile1

Ξεναγώντας τους δημοσιογράφους, ο διοικητής του τάγματος, υπολοχαγός Ορλάντο Ορτέγκα, δεν παρέλειψε να τους δείξει το EKV, έναν μηχανισμό που είναι τοποθετημένος στον πύραυλο και είναι αυτός που χτυπά και καταστρέφει τον εισερχόμενο πύραυλο.


Πηγή:CNNi

«Εκπαιδευόμαστε να ρίξουμε μια σφαίρα, σε μια άλλη σφαίρα και να προλάβουμε να την καταστρέψουμε, πριν μας καταστρέψει εκείνη», λέει περιγράφοντας την εκπαίδευση του συγκεκριμένου τάγματος, ο ταγματάρχης προσθέτοντας πως «η Βόρεια Κορέα γίνεται όλο και πιο επιθετική, τόσο στη ρητορική της, όσο και στις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων. Τώρα έχουμε τον ηγέτη μιας ξένης χώρας που λέει, θα εκτοξεύσω έναν πύραυλο και θα σκοτώσω τους πολίτες σας με αυτόν».

2017 08 29T222019Z 1824151395 RC1548FD54B0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή:KCNA/via REUTERS

Πάντως όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες της συγκεκριμένης βάσης, με τους οποίους μίλησε το CNNi εμφανίστηκαν απόλυτα βέβαιοι για την ικανότητα των πυραύλων αυτών να καταρρίψουν έναν εισερχόμενο βορειοκορεατικό πύραυλο ICBM. Με τη γλώσσα των αριθμών, σε 18 δοκιμές που έγιναν, οι πύραυλοι πέτυχαν τον στόχο τους δέκα φορές.

«Το γεγονός ότι είχαμε και κάποιες αποτυχίες, δεν σημαίνει ότι δεν μαθαίνουμε», είπε στο CNNi άλλος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα αμυντικά τους συστήματα κατά μιας βορειοκορεατικής απειλής.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η επιτυχία των συγκεκριμένων πυραύλων αγγίζει ένα ποσοστό 60%, όμως τόνισε πως η τεχνολογία βελτιώνεται με κάθε δοκιμαστική εκτόξευση του προγράμματος που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ να κλιμακώνονται, κλιμακώνεται και η εκπαίδευση των στρατιωτών στο Fort Greely, την τελευταία γραμμή άμυνας των ΗΠΑ, με τους ίδιους να γνωρίζουν καλά πως δεν έχουν περιθώριο αποτυχίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς, εργάζονται κι εκπαιδεύονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία να φτάνει και στους 40 βαθμούς υπό το μηδέν, το χειμώνα, όμως δεν το βάζουν κάτω και το έχουν πάρει πολύ... προσωπικά.

«Σκέφτομαι την οικογένειά μου στη Τζόρτζια. Όλοι σκέφτονται τους δικούς τους», λέει μια νεαρή στρατιωτίνα, η οποία είναι επιφορτισμένη με την λειτουργία ενός αισθητήρα. «Εκτελούμε μια αποστολή για τους Αμερικανούς. Κάνουμε αυτή τη δουλειά 100% για να τους υπερασπιστούμε», προσθέτει η ίδια μιλώντας για τα καθήκοντά της, τα οποία δύσκολα γίνονται κατανοητά από την πλειοψηφία των συμπατριωτών της.

Τα μέλη του 49ου Τάγματος Πυραυλικής Άμυνας περιγράφουν τους εαυτούς τους ως 300 στρατιώτες που προστατεύουν 300 εκατομμύρια Αμερικανούς, στις 50 Πολιτείες.

«Δεν είναι πια ζήτημα το αν, αλλά το πότε η Βόρεια Κορέα θα αποκτήσει διηπειρωτικό πυρηνικό πύραυλο. Το να μην κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή, δεν αποτελεί επιλογή, και πιστεύω πως οι περισσότεροι Αμερικανοί συμφωνούν με εμένα», τόνισε στο CNNi υψηλόβαθμος αξιωματούχος του απομακρυσμένου τάγματος.

This military base is training to shoot down a North Korean nuclear missile, By Kyung Lah and Alberto Moya, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ