ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επίθεσης στη Λας Ράμπλας

Βαρκελώνη: Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επίθεσης στη Λας Ράμπλας
REUTERS/Albert Gea

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ειδοποιήσει από τον Μάιο την Ισπανία για τον κίνδυνο να πραγματοποιηθεί επίθεση στην Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης, όπου στις 17 Αυγούστου ένας τζιχαντιστής σκότωσε 14 πεζούς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα El Periodico de Cataluna.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει το φαξ ενός μηνύματος στα αγγλικά, το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (National Counterterrorism Center, NCTC), που συνδέει κυρίως τη CIA, την αμερικανική κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, και την ομοσπονδιακή αστυνομία FBI, είχε απευθύνει αυτή την προειδοποίηση στην ισπανική υπηρεσία πληροφοριών CNI, στην ισπανική αστυνομία και στη Mossos d' Esquadra, την περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας.

«Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι γνωστό κατά πόσον αληθεύουν και οι οποίες χρονολογούνται από τα τέλη Μαΐου 2017, αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) πρόκειται να πραγματοποιήσει αδιευκρίνιστες τρομοκρατικές επιθέσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού εναντίον πολυσύχναστων τουριστικών τοποθεσιών στη Βαρκελώνη και ιδιαίτερα στην οδό των Ράμπλας», αναφέρεται στο κείμενο που η Periodico αποδίδει στο NCTC.

123

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της CNI αρνήθηκε «να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επικοινωνίες με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών».

Την ίδια ώρα ο ραδιοσταθμός Cadena SER, επικαλέστηκε «πηγές στον αντιτρομοκρατικό αγώνα», σύμφωνα με τις οποίες το έγγραφο που δημοσιεύεται από την El Periodico είναι αυθεντικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ