ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις και καπνοί στο εργοστάσιο χημικών στο Τέξας

Εκρήξεις και καπνοί στο εργοστάσιο χημικών στο Τέξας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ-REUTERS/Heinz-Peter Bader

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν την Πέμπτη στο εργοστάσιο χημικών στο Κρόσμπι του Τέξας, ενώ από τις εγκαταστάσεις βγαίνει και καπνός, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Fox 26 του Χιούστον. Τις εκρήξεις επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η εταιρεία και προειδοποίησε για κίνδυνο περισσότερων εκρήξεων.

"Θέλουμε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να γνωρίζουν πως τα υλικά είναι αποθηκευμένα σε διάφορες τοποθεσίες στο εργοστάσιο και παραμένει υψηλός ο κίνδυνος περισσότερων εκρήξεων", αναφέρει η Arkema σε ανακοίνωσή της.

"Παρακαλούμε μην επιστρέφετε στην περιοχή εντός της ζώνης εκκένωσης μέχρι να ανακοινώσουν οι τοπικές αρχές διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ένας βοηθός σερίφη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν εισέπνευσε αναθυμιάσεις μετά από τις εκρήξεις, ενώ άλλοι εννέα άνθρωποι εισήχθησαν προληπτικά από μόνοι τους στο νοσοκομείο όταν έγινε γνωστό ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και ότι από τις εγκαταστάσεις του έβγαινε μαύρος καπνός.

Η εταιρία απομάκρυνε και τους εναπομείναντες εργαζόμενους από το κατεστραμμένο από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Χάρβεϊ εργοστάσιο, ενώ οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής σε μια ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους.

Το εργοστάσιο παράγει οργανικά υπεροξείδια και τα υλικά που είναι αποθηκευμένα στο κτίριο, πρέπει να ψύχονται για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, από τότε που η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ χτύπησε το Τέξας, η ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχει διακοπεί, συνεπώς είναι αδύνατη η ψύξη των υλικών αυτών, οπότε και μια πυρκαγιά ή έκρηξη φάνταζε εδώ και μέρες αναπόφευκτη.

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η πυρκαγιά ή μια έκρηξη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χημικών της Arkema στο Κρόσμπι του Τέξας, καθώς εξαιτίας των πλημυρών που έχει προκαλέσει έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και τα χημικά που είναι αποθηκευμένα δεν ψύχονται.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.

Σύμφωνα με τον Ρόου, αυτό σημαίνει ότι τα χημικά θα πάρουν φωτιά και θα εκραγούν, κάτι που η εταιρεία αναμένει ότι θα συμβεί τις επόμενες έξι ημέρες, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία στο εργοστάσιο.

Ο Ρόου τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που έχει πλημμυρίσει το εργοστάσιο. «Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες.

Επίσης υπάρχει «μικρή πιθανότητα» το υπεροξείδιο απλώς να χυθεί στα νερά που έχουν πλημμυρίσει το εργοστάσιο χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα διαλυθεί στο νερό είτε θα εξατμιστεί, σύμφωνα με τον Ρόου, ο οποίος πάντως επανέλαβε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η πυρκαγιά.

Η εταιρεία απομάκρυνε τους εναπομείναντες εργαζόμενους την Τρίτη, ενώ η κομητεία Χάρις ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων σε μια ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που παράγει οργανικά υπεροξείδια.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Ρόου δεν θέλησε να αποκαλύψει τον όγκο των χημικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, ούτε να προβλέψει το εύρος των ζημιών που ενδέχεται να υποστεί από μια πυρκαγιά. Ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε «μακροπρόθεσμα πρόβλημα ούτε θα είχε επιπτώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ