ΚΟΣΜΟΣ

O ISIS έχασε ένα από τα τρία τελευταία προπύργιά του στο Ιράκ

O ISIS έχασε ένα από τα τρία τελευταία προπύργιά του στο Ιράκ
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ο ISIS έχασε ένα από τα τρία τελευταία προπύργιά του στο Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Ταλ Αφάρ, ολοκληρώνοντας έτσι την ανακατάληψη ολόκληρης της επαρχίας Νινευή.

«Η νίκη ήρθε και η επαρχία της Νινευή βρίσκεται πλέον πλήρως στα χέρια των δυνάμεών μας», υπογράμμισε ο Αμπάντι σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενος σ' αυτή την περιφέρεια του βόρειου Ιράκ τη μεγαλύτερη πόλη της οποίας, τη Μοσούλη, είχαν ήδη ανακαταλάβει στις αρχές Ιουλίου οι δυνάμεις που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι κυβερνητικές και οι παραστρατιωτικές ιρακινές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει στις 20 Αυγούστου την επίθεση στην Ταλ Αφάρ, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων δυτικά της Μοσούλης.

Μετά την ανακατάληψη της Ταλ Αφάρ, η οποία αριθμούσε 200.000 κατοίκους πριν την καταλάβουν οι τζιχαντιστές, το ΙΚ δεν κατέχει πλέον παρά δύο ζώνες: την Χαουίγια, σχεδόν 300 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, και τρεις πόλεις στη δυτική έρημο στα σύνορα με τη Συρία, τις αλ-Κάιμ, Ράουα και Άνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ