ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Βόρεια Κορέα: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που συγκρατούν την «πολεμική μηχανή» του Τραμπ

ΗΠΑ – Βόρεια Κορέα: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που συγκρατούν την «πολεμική μηχανή» του Τραμπ
Reuters

Οι σχέσεις ΗΠΑ Βόρειας Κορέας είναι κυριολεκτικά στα άκρα με τις συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ, με την τελευταία να είναι η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε από την Ιαπωνία και τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να δηλώνει αργότερα πως ήταν η «απάντηση» στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας - Ηνωμένων Πολιτειών. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον «ψυχρό» αυτό πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Το περιοδικό Newsweek, σε ένα εκτενές άρθρο του αναφέρεται στην στρατηγική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και στους τρεις βασικούς συνεργάτες και στρατηγούς του που φαίνεται να είναι και αυτοί που κινούν τα νήματα και τον συμβουλεύουν για τις κινήσεις του.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» είναι ο νυν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

Όπως σχολιάζει στο περιοδικό ο ιστορικός Έλιοτ Κοέν, φίλος των τριών:

2017 08 30T201306Z 1510997414 RC18BD16E640 RTRMADP 3 USA TRUMP ADVISERS

Ο Τραμπ τους αποκαλεί «οι στρατηγοί μου», προσφώνηση που τους κάνει να αισθάνονται άσχημα, όπως λένε οι δικοί τους άνθρωποι.

(O υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις. Πηγή: REUTERS/Eric Vida)

Σενάρια κυβερνοεπίθεσης κατά του Κιμ

Το άρθρο αναφέρει ότι οι τρεις «στρατηγοί» από τις αρχές του Αυγούστου εξετάζουν με τα επιτελεία τους πιθανές στρατιωτικές «απαντήσεις» στη Βόρεια Κορέα μεταξύ των οποίων και κυβερνοεπίθεση που θα έβγαζε εκτός λειτουργίας τους πυραύλους της χώρας.

via GIPHY

Όμως κανείς από τους τρεις δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τις απώλειες που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Ένα εκατομμύριο πολίτες νεκροί; Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει πάντως πως: «Ένας πόλεμος έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Πρέπει να αξιολογείς τους κινδύνους και να μαθαίνεις να τους μετριάζεις».

2017 08 25T184703Z 36538097 RC1AE29223D0 RTRMADP 3 USA TRUMP

(Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Πηγή: REUTERS/Yuri Gripas)

Πιστοί σύμβουλοι

Σύμφωνα και με τους τρεις «στρατηγούς» του, ο Αμερικανός πρόεδρος κατανοεί απόλυτα τα ρίσκα που μπορεί να έχε μια συγκρούση. Μπορεί τα λόγια που ανταλλάσσει με τον Κιμ να είναι βαριά, με χαρακτηριστική να είναι η φράση πως «η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει "φωτιά και οργή" εάν απειλήσει τις ΗΠΑ», «η απόφαση για το πως πρέπει να αντιμετωπισθεί η Βόρεια Κορέα δεν θα είναι παρορμητική». Αυτός που καλείται να "μαζέψει" την κατάσταση είναι ο Τζέιμς Μάτις, γράφει το Newsweek.

2017 08 18T165840Z 1318660009 RC1F4F4C60E0 RTRMADP 3 USA AFGHANISTAN

(Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι. Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque)

Αν και δεν ήταν ποτέ υποστηρικτής του Τραμπ, ο νυν υπουργός Άμυνας, ήξερε από νωρίς, σχολιάζει το περιοδικό, ότι πρέπει να παίξει κάποιο (σημαντικό) ρόλο, ενώ δεν είχε διστάσει να εκφράσει τις διαφωνίες του στον Τραμπ πριν ακόμα εκλεγεί πρόεδρος. Όπως να έχει, έχει παίξει σημαντικό ρόλο και σε άλλους τομείς όπως στην αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με χώρες της Μέσης Ανατολής.

Άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον Μακμάστερμ, αναφέρεται στις απειλητικές δηλώσεις μεταξύ των δύο ηγετών. «Ξέρουμε, ότι θα υπάρξουν κι άλλα ξεσπάσματα αυτού του είδους από τον πρόεδρο», λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας:

Τα καλά νέα είναι ότι τους ακούει και τους τρεις. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λέει τα «τρελά του» αλλά δεν θα κάνει καμία τρέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ