ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά στα στούντιο του σκηνοθέτη της αμφιλεγόμενης ταινίας «Ματίλντα»

Ρωσία: Πυρκαγιά στα στούντιο του σκηνοθέτη της αμφιλεγόμενης ταινίας «Ματίλντα»
twitter/@filmmakerIVANOV

Επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε σε κτήριο που φιλοξενεί το στούντιο του σκηνοθέτη της ταινίας για την ερωτική σχέση του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας με μία μπαλαρίνα, που έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων από την εκκλησία και συντηρητικούς κύκλους, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Το κτήριο βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και μεταξύ άλλων εταιρειών στεγάζει και το στούντιο του Αλεξέι Ουτσίτελ. Από τη φωτιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του κτιρίου που ανήκει σε μια άλλη κινηματογραφική εταιρεία, τη Lendok.

Η ταινία «Ματίλντα» του Ουτσίτελ αφηγείται τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β΄ (πριν από τη στέψη του) με την μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκα.

Ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας, με το σκεπτικό ότι αμαυρώνει τη φήμη του τελευταίου τσάρου. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανακηρύξει άγιο τον Νικόλαο Β΄ ο οποίος εκτελέστηκε, μαζί με όλη την οικογένειά του, μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο κίνητρο (για την επίθεση) εκτός ότι ήταν μια αντίδραση στην ταινία ‘Ματίλντα’» του Αλεξέι Ουτσίτελ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διευθυντής του στούντιο Lendok Αλεξέι Τέλνοφ. «Είναι θαύμα που δεν προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά», προσέθεσε.

Από την επίθεση, εκτός από τα παράθυρα, κάηκε και ένα περβάζι παραθύρου στην αίθουσα συναυλιών και συνεδρίων της εταιρείας του Τέλνοφ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Αγίας Πετρούπολης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι διεξάγονται έρευνες για την υπόθεση.

Η ταινία του Ουτσίτελ πρόκειται να προβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η πρώην εισαγγελέας της Κριμαίας Νατάλια Ποκλόνσκαγια, που είναι μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να μην επιτρέψουν την προβολή της ταινίας γιατί «προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών». Παρά τις πολλές αντιδράσεις όμως η ταινία έβαλε την άδεια διανομής στους κινηματογράφους.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ζήτησε σήμερα, Πέμπτη, από τις αρχές να προστατεύσουν τους θεατές της ταινίας του. Ο Ουτσίτελ τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ και τον διευθυντή της υπηρεσίας ασφαλείας Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και ζήτησε να φροντίσουν για την ασφάλεια των αιθουσών όπου θα προκληθεί η «Ματίλντα».

«Σήμερα, προσπάθησαν να πυρπολήσουν το Lendok και αύριο θα κάψουν κινηματογραφικές αίθουσες, απλοί θεατές θα τραυματιστούν», σχολίασε. Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό σταθμό Dojd, ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας, την αστυνομία και κάθε αρμόδιο να φροντίσει για να σταματήσουν αμέσως «αυτές οι παράνομες και επιθετικές ενέργειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ