ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί σταρς στο πλευρό των πληγέντων του Τέξας

Αμερικανοί σταρς στο πλευρό των πληγέντων του Τέξας
REUTERS/Carlos Barria

Οι κάτοικοι του Τέξας λόγω του τυφώνα Χάρβεϊ ζουν δύσκολες στιγμές. Έχουν δει περιουσίες να χάνονται κάτω από τα νερά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ και οι διασώστες καλούνται καθημερινά να εκτελέσουν ένα μεγάλο έργο. Αυτή η εικόνα έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς καλλιτέχνες και ήδη συγκεντρώνονται χρήματα για να βοηθηθούν τα θύματα του τυφώνα. Η ποπ σταρ Μάιλι Σάιρους και οι βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί Σάντρα Μπούλοκ και Λεονάρντο Ντι Κάπριο υποσχέθηκαν να κάνουν δωρεά χρημάτων, ενώ η τραγουδίστρια Μπιγιονσέ είπε ότι θα στείλει μια ομάδα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Χιούστον, για να βοηθήσει τους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Μια προσπάθεια ανεύρεσης ιδιωτικών πόρων που οργάνωσε ο Τζέι Τζέι Ουάτ, σταρ της ομάδας του αμερικανικού φούτμπολ στο NFL Χιούστον Τέξανς, είχε συλλέξει το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε δωρεές από γνωστά ονόματα και απλά άτομα έως και την Πέμπτη, ενώ η τραγουδίστρια Σολάνζ Κνόουλς, αδερφή της Μπιγιονσέ, ανακοίνωσε τη διοργάνωση συναυλιών στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο προς όφελος των πλημμυροπαθών.

Σε εμφάνισή της στην εκπομπή της δημοφιλούς παρουσιάστριας Έλεν Ντε Τζενέρις στην τηλεόραση, η 24χρονη Σάιρους ανακοίνωσε ότι θα δωρήσει 500.000 δολάρια (420.000 ευρώ), λέγοντας:

Με στεναχωρεί πάρα πολύ. [...] Πάω σπίτι μου στα επτά σκυλιά μου και αν δεν είχα και αυτό, θα μου ήταν πολύ δύσκολο. Οπότε χαίρομαι πάρα πολύ που μπορώ να βοηθήσω όπως μπορώ. Και ελπίζω να καταλάβει ο κόσμος και να νιώσει κατανόηση για τη θέση αυτών των ατόμων.

Περίπου 779.000 Τεξάνοι έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ άλλοι 980.000 τα εγκατέλειψαν την Πέμπτη από μόνοι τους από φόβο ότι οι υπερχειλισμένοι ταμιευτήρες και τα ποτάμια μπορεί να φέρουν νέες πλημμύρες. Ο Χάρβεϊ, που χτύπησε το Τέξας την περασμένη εβδομάδα, είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει το Τέξας σε μισό αιώνα, αν και τώρα έχει εξασθενίσει.

Η σταρ του "Gravity" Μπούλοκ, και το ίδρυμα του Ντι Κάπριο είπαν αυτή την εβδομάδα ότι θα συνεισφέρουν από 1 εκατομμύριο δολάρια (839.000 ευρώ) ο καθένας σε οργανώσεις που βοηθούν τον κόσμο να ανανήψει από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Επιπλέον, σε συναυλία του το διάσημο συγκρότημα Coldplay τραγούδισε στο Μαϊάμι ένα κομμάτι για τα θύματα στο Τέξας:

Η Μπιγιονσέ, το διασημότερο παιδί του Χιούστον, ξεκίνησε τη δράση BeyGOOD Houston στην ιστοσελίδα της. Μια ανακοίνωσή της είπε ότι μια ομάδα από την φιλανθρωπική αυτή οργάνωση ταξιδεύει προς την πόλη να βοηθήσει με τις ανθρωπιστικές ανάγκες, ενώ ο ιστότοπός της ζήτησε από θαυμαστές της να προβούν σε δωρεές σε δύο τοπικές οργανώσεις που εργάζονται στο Χιούστον.

Πριν από λίγες μέρες, η σταρ που τώρα ζει στο Λος Άντζελες, είχε δηλώσει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να βοηθήσει τη γενέτειρά της να συνέλθει. Σε δήλωσή της στην εφημερίδα Houston Chronicle τη Δευτέρα, η Μπιγιονσέ ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με την ομάδα της και τον πάστορά της στο Χιούστον για την εφαρμογή ενός σχεδίου για παροχή βοήθειας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Η τραγουδίστρια του "Lemonade" που τώρα ζει στο Λος Άντζελες δεν έχει αναφέρει τίποτα για προσωπικές δωρεές, αλλά ο πάστοράς της Ρούντι Ράσμους είπε ότι τείνει να σιωπά για τη προσωπική φιλανθρωπική της δράση. «Η Μπιγιονσέ κρατά την προσωπική ζωή της απόρρητη και έχει κάνει πολλά τα οποία έχει ζητήσει να μην κοινοποιηθούν ή διαφημιστούν ανά τα χρόνια», είπε ο Ράσμους σε συνέντευξη στο TMZ αυτή την εβδομάδα.

«'Εχει πραγματικά αναλάβει εντονότερη δράση και αυτό είναι μεγάλη ευλογία για μάς», είπε ο Ράσμους, που ίδρυσε την μη κερδοσκοπική οργάνωση Bread for Life in Houston το 1992 για να προσφέρει γεύματα σε άστεγους.

Μεταξύ προσωπικοτήτων που προσέφεραν δωρεές μετά την καταστροφή που έφερε ο Χάρβεϊ συγκαταλέγονται και η Κιμ Καρντάσιαν, και άλλες προσωπικότητες όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Ντουέιν Τζόνσον και ο Κέβιν Χαρτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ