ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία προειδοποιεί: σύντομα η Βόρεια Κορέα θα είναι σε θέση να πλήξει με πυρηνικά ΗΠΑ και Ευρώπη

Η Γαλλία προειδοποιεί: σύντομα η Βόρεια Κορέα θα είναι σε θέση να πλήξει με πυρηνικά ΗΠΑ και Ευρώπη
Βορεοκορεάτες παρακολουθούν σε γιγαντοοθόντες την πρόσφατη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία πριν πέσει στον Ειρηνικό Kyodo/via REUTERS

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποιώντας ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να έχει «σε μερικούς μήνες την ικανότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Λε Ντριάν τόνισε ότι πρέπει να ανησυχούμε για τη Βόρεια Κορέα, καθώς «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή». Όπως είπε:

Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως στόχο της να αποκτήσει αύριο πυραύλους που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Σε μερικούς μήνες αυτό θα είναι πραγματικότητα και εκείνη τη στιγμή, όταν θα έχει τα μέσα για να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ή ακόμη και την Ευρώπη, και τουλάχιστον την Ιαπωνία και την Κίνα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική. Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε.

Πούτιν: αυτοσυγκράτηση και διάλογος

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Πιονγιάνγκ, εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί «μια ευρεία σύγκρουση» στην κορεατική χερσόνησο.

«Τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο», ανέφερε ο Πούτιν σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνόδου των BRICS από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.

«Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος και υπογράμμισε:

Είναι μάταιη και λανθασμένη η άποψη ότι μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται αυτή την περίοδο «στα πρόθυρα ευρείας σύγκρουσης», ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά να υποστηριχθεί ο οδικός χάρτης που έχουν προτείνει η Ρωσία και η Κίνα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μόσχα και Πεκίνο έχουν προτείνει πολλές φορές την εφαρμογή διπλού «μορατόριουμ»: την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από τη μία πλευρά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας από την άλλη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Μάτις: Δεν αντέκρουσα τον Πρόεδρο


Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το Πεντάγωνο έχει άλλη γραμμή από το Λευκό στο θέμα της Κορέας, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έσπευσε να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο κ. Μάτις είχε επισημάνει ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμη πιθανή, αφότου ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα «δεν είναι λύση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

«”Διπλωματική” μπορεί να σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις του ΟΗΕ, δεν είναι μόνο συνομιλίες. Δεν αντέκρουσα τον πρόεδρο», είπε.

2017 08 30T201306Z 1510997414 RC18BD16E640 RTRMADP 3 USA TRUMP ADVISERS 1

REUTERS/Eric Vidal

ΔΗΜΟΦΙΛΗ