ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μετά τον Χάρβεϊ ο ισχυρός τυφώνας Ίρμα απειλεί με νέες καταστροφές

ΗΠΑ: Μετά τον Χάρβεϊ ο ισχυρός τυφώνας Ίρμα απειλεί με νέες καταστροφές
Φωτογραφία Αρχείου NASA/NOAA GOES Project/Handout via REUTERS

Καθώς το Τέξας μετρά ακόμη τις «πληγές» του από τον τυφώνα Χάρβεϊ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 47 ανθρώπους, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και ανάγκασε 1.000.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ο τυφώνας Ίρμα, που δημιουργήθηκε στα ανατολικά του Ατλαντικού Ωκεανού, έχει ισχυροποιηθεί σε τυφώνα κατηγορίας 3 και απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής, προς τα οποία κινείται, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να φτάνει μέχρι τις ΗΠΑ.

Η Ίρμα εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη και πολύ γρήγορα η ένταση των ανέμων της ισχυροποιήθηκε σε βαθμό που ο τυφώνας ανέβηκε άμεσα επίπεδο επικινδυνότητας. Η ραγδαία αυτή ισχυροποίηση δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς και ο Χάρβεϊ έχει επιδείξει την ίδια «συμπεριφορά».

«Η Ίρμα έχει γίνει ένας εντυπωσιακός τυφώνας», ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ την Πέμπτη, όπως αναφέρει το CNNi, σχολιάζοντας την σημαντική αύξηση της σφοδρότητας των ανέμων της Ίρμα. Ομοίως ο Χάρβεϊ είχε πολύ γρήγορα αναχθεί σε τυφώνα κατηγορίας 4 πριν ξεκινήσει την «φονική» του πορεία προς την δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Η Ίρμα είναι κλασικό δείγμα τυφώνα τύπου «Cape Verde», δηλαδή είδος τυφώνα που δημιουργείται στον Ατλαντικό κοντά στο Πράσινο Ακρωτήριο και διατρέχει τον Ωκεανό, απειλώντας τους κατοίκους που ζουν εντός των ορίων «δράσης» του. Οι τυφώνες Cape Verde είναι από τους ισχυρότερους και καταστροφικότερους.

Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ορίζουν πως η Ίρμα θα συνεχίσει να ισχυροποιείται κατά την πορεία της προς τα δυτικά του Ατλαντικού και θα φτάσει στα νησιά της Καραϊβικής την ερχόμενη Τρίτη. Η θέση και πορεία της δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μείωση της έντασης των ανέμων.

Συγκεχυμένες οι εκτιμήσεις για το αν θα απειλήσει τις ΗΠΑ

Οι πληροφορίες για την κατάληξη του τυφώνα είναι ακόμη συγκεχυμένες, με άλλες να θέλουν την Ίρμα να εξασθενεί και να εξαφανίζεται στη θάλασσα, ενώ άλλες αναφέρουν πως ο τυφώνας θα προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στην Καραϊβική και πιθανότητα θα κινηθεί απειλητικά προς τις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) και το Αμερικανικό Κέντρο Μετεωρολογικών Προβλέψεων (GFS) έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με την «τύχη» της Ίρμα.

Το Αμερικάνικο δεν «βλέπει» απειλή για τις ΗΠΑ, εν αντιθέσει οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως η Ίρμα θα συνεχίσει την πορεία της και θα φτάσει στην Καραϊβική την ερχόμενη εβδομάδα.

irma

(Οι εκτιμήσεις των δύο Κέντρων για την πορεία της Ίρμα/CNNi)

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ράιν Μάουε, μετεωρολόγος του WeatherBell Analytics σε κάθε ένα από τα σενάρια «υπάρχουν ανησυχίες για μεγάλες επιπτώσεις από την Κούβα έως τη Νήσο Καρολίνα».

Η Ίρμα απέχει ακόμη χιλιάδες χιλιόμετρα από τις Υπήνεμες Νήσους και οι πρώτες επιπτώσεις της θα φανούν την Τρίτη (5/9) ή την Τετάρτη (6/9). Τις επόμενες μέρες θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα της πορείας και της απειλής που πραγματικά αποτελεί.

Powerful Hurricane Irma could be next weather disaster, by Brandon Miller, CNN Meteorologist

ΔΗΜΟΦΙΛΗ