ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ακόμη δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν στην Τουρκία

Γερμανία: Ακόμη δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν στην Τουρκία
REUTERS/Huseyin Aldemir

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Παρασκευή, πως ακόμη δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν στην Τουρκία, καταγγέλλοντας τη σύλληψή τους «για πολιτικούς λόγους».

«Στις 31 Αυγούστου ακόμη δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν για πολιτικούς λόγους. Το γενικό προξενείο της Σμύρνης ενημερώθηκε για τις δύο συλλήψεις από ανεπίσημες πηγές. Η αστυνομία του αεροδρομίου της Αττάλειας στη συνέχεια επιβεβαίωσε τις πληροφορίες», δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ.

Οι προξενικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να συναντηθούν ή να συνομιλήσουν με τα δύο αυτά άτομα, ενώ η Άντεμπαρ αρνήθηκε να δώσει άλλες διευκρινίσεις για την υπόθεση ή την ταυτότητα των συλληφθέντων.

«Τα αιτήματά μας προς την Τουρκία είναι απολύτως ξεκάθαρα και η καγκελάριος (Άγγελα Μέρκελ) τα έχει επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες: αναμένουμε από την Τουρκία την απελευθέρωση όλων των Γερμανών πολιτών που κρατούνται αδικαιολόγητα», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με «πολιτικά» κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.

Αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες κρατούνται στην Τουρκία, πολλοί εκ των οποίων κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Μεταξύ αυτών είναι και ο Γερμανός τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτσέλ της εφημερίδας Die Welt που σήμερα συμπληρώνει 200 ημέρες κράτησης.

Ο Γιουτσέλ συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής» προπαγάνδας και της υποκίνησης σε μίσος, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει Κούρδο αυτονομιστή και «Γερμανό πράκτορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ