ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ζητείται γυναίκα υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2018

Ρωσία: Ζητείται γυναίκα υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2018
Pavel Golovkin/Reuters

Το Κρεμλίνο φαίνεται πως θέλει να δώσει νέο χρώμα στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2018 και αναζητά γυναικείες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ως υποψήφιες για το προεδρικό αξίωμα. Αυτό γράφει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην ρωσική προεδρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εξετάζονται ήδη 5-7 υποψηφιότητες, από τις οποίες οι τρεις προέρχονται από το ίδιο κόμμα και συγκεκριμένα το κεντροαριστερό «Δίκαιη Ρωσία». Πρόκειται για την πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Γυναικών Ρωσίας Νατάλια Βελίκαγια, την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Γονέων Ιρίνα Βόλινβετς και την Ιρίνα Πετελιάεβα που είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος.

Η Νατάλια Βελίκαγια δήλωσε πάντως στην εφημερίδα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει συζήτηση μαζί της και πως θεωρεί σχεδόν απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο. Η Πετελιάεβα είπε ότι επισήμως δεν της έχει γίνει τέτοια πρόταση, αλλά θα ήθελε να συμμετάσχει ως υποψήφια, λέγοντας ότι:

Yπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα για την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και αυτό είναι κάτι που εντείνει το ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές.

Πρόταση πάντως για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» γυναίκα και να αντικαταστήσει τον σημερινό αρχηγό του Σεργκέι Μορόνοφ έχει τεθεί, όπως δηλώνει στην εφημερίδα στέλεχος του κόμματος, αναφέροντας ότι ανεπίσημα έχει γίνει συζήτηση με την Πετελιάεβα, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί.

Μια άλλη πηγή προσκείμενη επίσης στην ρωσική προεδρία, την οποία επικαλείται η ρωσική εφημερίδα, δηλώνει ότι έχει συζητηθεί η υποψηφιότητα μια γυναίκας που δεν είναι μέλος κόμματος:

Ιδανική επιλογή είναι η Ξένια Σαμπτσάκ, (κόρη του εκλιπόντος δημοφιλούς πολιτικού και δημάρχου του Λένινγκραντ επί Μιχαήλ Γκορμπτασόφ Ανατόλι Σαμπτσάκ) η οποία δίνει την εικόνα της σύγχρονης νέας σε ηλικία γυναίκας, η οποία θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, είναι έξυπνη, εντυπωσιακή, ενδιαφέρουσα, αλλά η εικόνα της δεν ανταποκρίνεται συνολικά στην εικόνα της παραδοσιακής Ρωσίδας και το ζήτημα είναι αν η ίδια δεχθεί.

Η συμμετοχή γυναικών ως υποψηφίων για την ρωσική προεδρία μπορεί να αποτελέσει, όπως υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ, ένα από τα πολλά σενάρια θεατρικής υφής που θα παιχθούν στις προεδρικές εκλογές. Ο αναλυτής πάντως του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Αντρέι Κολιάντιν θεωρεί ότι προς το παρόν μια από τις πιο ρεαλιστικές εκδοχές είναι η συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018 της παλιάς φρουράς των αρχηγών των κομμάτων, παρότι εκτιμά ότι η συμμετοχή γυναικών θα ενίσχυε το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα έδειχνε ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν διακατέχεται από μισογυνισμό.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι τώρα υπήρξαν δύο γυναίκες υποψήφιες στις προεδρικές εκλογές. Στις προεδρικές εκλογές του 2000 είχε κατέβει ως υποψήφια η νυν πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ελένα Πανφίλοβα (εκπροσωπώντας το κόμμα «Αξιοπρέπεια των Πολιτών») η οποία συγκέντρωσε το 1,01%, ενώ στις εκλογές του 2004 είχε συμμετάσχει η Ιρίνα Χαμακάντα ( «Συμμαχία των Δεξιών δυνάμεων»), η οποία είχε συγκεντρώσει το 3,84%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ





ΔΗΜΟΦΙΛΗ