ΚΟΣΜΟΣ

Οργή της Μόσχας για την επιθεώρηση διπλωματικών της κτιρίων από Αμερικανούς πράκτορες

Οργή της Μόσχας για την επιθεώρηση διπλωματικών της κτιρίων από Αμερικανούς πράκτορες
REUTERS/Stephen Lam

Την οργή της Μόσχας προκάλεσε η κίνηση Αμερικανών πρακτόρων να επιθεωρήσουν τα διπλωματικά της κτίρια στο Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον έπειτα από το κλείσιμό τους.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί νέα επιδείνωση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, επτά μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε θέσει στόχο του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι «επιθεωρήσεις» που διεξήχθησαν παρουσία Ρώσων αξιωματούχων είχαν στόχο κυρίως να διασφαλίσουν ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες είχαν όντως εκκενώσει τα κτίρια.

Διαβεβαιώνοντας ότι ενήργησε σεβόμενη τους διεθνείς κανόνες, η Ουάσιγκτον αμφισβήτησε επισήμως τις κατηγορίες της Μόσχας, σύμφωνα με την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι απείλησαν να σπάσουν τις πόρτες των κτιρίων και πράκτορες του FBI τα εκκένωσαν.

Το κλείσιμο των ρωσικών διπλωματικών κτιρίων έρχεται σε απάντηση στη μείωση που ζήτησε τον Ιούλιο η Ρωσία στον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα σε αντίποινα για τις νέες οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η Ουάσινγκτον.

Λίγες ώρες πριν το κλείσιμο των ρωσικών διπλωματικών αποστολών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι κάλεσε τον Άντονι Γκόντφρι, τον αναπληρωτή επικεφαλής αποστολής στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, και του επέδωσε «νότα διαμαρτυρίας».

«Οι αμερικανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν τις κατάφορες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να πάψουν να καταστρατηγούν την ασυλία των ρωσικών διπλωματικών θεσμών», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Οι έρευνες αυτές και «η απειλή να σπάσει η πόρτα εισόδου» αποτελούν «μια άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες για να κατασκευάσουν μια πρόκληση εναντίον της Ρωσίας με την τοποθέτηση ενοχοποιητικών στοιχείων» στα κτίρια των διπλωματικών αποστολών, συνέχισε.

Στο Σαν Φρανσίσκο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι παρατήρησαν την Παρασκευή μαύρο καπνό να βγαίνει από μια καμινάδα του ρωσικού προξενείου. Η έκλυση καπνού οφείλεται «στα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του κτιρίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φάνηκε να αποδίδει την επιδείνωση των διμερών σχέσεων στην προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα:

«Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από την κυβέρνηση Ομπάμα για να βλάψει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να μην επιτρέψει στον Τραμπ να τις βγάλει από το αδιέξοδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ