ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Ψυχολογικά υποτελής η Ιταλία στους ευρωκράτες

Ρέντσι: Ψυχολογικά υποτελής η Ιταλία στους ευρωκράτες
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι Reuters

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τη δικαιοδοσία για να παρέμβει επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2016", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στον ιταλικό ραδιοσταθμό Radio 24.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, πρόσθεσε: "οι Βρυξέλλες δεν είναι ο δάσκαλος που εξετάζει τον μαθητή, δεν έχουν δικαιοδοσία για να παρεμβαίνουν σε θέματα και επιλογές οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τα χρόνια αυτά υπήρξε ψυχολογική υποτέλεια της Ιταλίας προς τους ευρωκράτες. Πρέπει να μας συμβουλεύει, αλλά εμείς δίνουμε κάθε χρόνο, στην Ευρώπη εννέα δισεκατομμύρια ευρώ καθαρά και δεν μπορεί να μας λέει ποιος είναι ο νόμος που πρέπει να καταργηθεί. Αν οι Βρυξέλλες μάς απορρίψουν τον προϋπολογισμό του δημοσίου για το 2016, εμείς θα τους τον ξαναστείλουμε ακριβώς ως έχει."

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε παράλληλα ότι εδώ και δυο χρόνια έχει αρχίσει στη χώρα του η μείωση των φόρων και ότι "τον εκπλήσσει η όλη συζήτηση σχετικά με την οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών".

Η παρέμβαση του Ρέντσι αφορά την απόφασή του να καταργήσει από το 2016 τον φόρο για την πρώτη, ιδιόκτητη κατοικία και την αντίδραση εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι άφησαν να διαρρεύσει ότι θα ήταν προσφορότερη μια μείωση των φόρων στον τομέα της εργασίας, και όχι της ακίνητης περιουσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ