ΚΟΣΜΟΣ

Διασώζοντας υπό εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες στην πρώην εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου

Διασώζοντας υπό εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες στην πρώην εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου
CNNi

Στο νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο πορτοκαλί σπίτι. Ακριβώς δίπλα σε στρατιωτικό τσεκ-πόιντ στην Τύρο, γύρω από το σπίτι βλέπεις πλούσιες φυτείες μπανάνας, κατσίκια να κοιμούνται, ακούς τα τιτιβίσματα των πουλιών.

Αυτή η πανέμορφη όαση είναι το σπίτι της 68χρονης Mona Khalil, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «προστάτης των θαλάσσιων χελώνων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNNi, η Khalil μετακόμισε εκεί από την Ολλανδία το 2000. Στην Ολλανδία είχε αναζητήσει και βρει άσυλο για 17 ολόκληρα χρόνια κατά την διάρκεια του Λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου (1975-1990). Το σπίτι είναι χτισμένο επάνω σε ένα κομμάτι γης που κληρονόμησε από την γιαγιά της.

turtle

Πηγή: CNNi

Κατά την επιστροφή της, ανακάλυψε την υπό εξαφάνιση πράσινη χελώνα και την καρέτα-καρέτα, που κατηγοριοποιούνται ως ευάλωτα είδη από την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης, τα οποία και τα δύο βρέθηκαν να φωλιάζουν στην κοντινή απομονωμένη παραλία el Mansouri.

Την ίδια χρονιά, η Khalil δημιούργησε το The Orange House Project, ένα project για την προστασία της χελώνας και του οικο-τουρισμού, για να βοηθήσει και να προστατεύσει τις χελώνες του Λιβάνου. Έβαψε το σπίτι πορτοκαλί για να συμβολίσει την ασφάλεια. Σημειώνεται πως πορτοκαλί είναι τα χρώματα της Ολλανδίας που είχε παράσχει στην Khalil ασφάλεια.

Η ίδια είπε στο CNNi ότι «Αυτό το project ήταν το όνειρό μου από τότε που ήμουν παιδί. Αγαπούσα την παραλία και την γη εδώ».

turtle 1

Πηγή: CNNi

Όπως αναφέρει η ίδια στο CNNi, αρχικά, οι προσπάθειες της αντιμετωπίστηκαν με δυσαρέσκεια από κάποιους ντόπιους που ψάρευαν με δυναμίτη.

turtle 2

Πηγή: CNNi

Με την βοήθεια του λιμενικού ωστόσο η Khalil κατάφερε να κάνει το ψάρεμα με δυναμίτη να σταματήσει στην περιοχή.

Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο βοήθησε την ανάπτυξη της τοπικής άγριας ζωής. Μεταξύ των μηνών Μαΐου και Σεπτεμβρίου, εποχή εκκόλαψης χελώνων, η Khalil ξυπνάει με την ανατολή του ηλίου για να ελέγξει την περιοχή.

Ψάχνει με μεγάλη λεπτομέρεια την παραλία για αυγά, βάζοντας αυτά που βρίσκει κάτω από ένα ασφαλές μεταλλικό πλέγμα κάνοντας το ανάχωμα της άμμου πιο μεγάλο.

turtle 5

Πηγή: CNNi

Η Khalil διεξοδικά παρακολουθεί όσα βρίσκει και καταγράφει τις πατημασιές των ενήλικων χελώνων που σκαρφαλώνουν το ανάχωμα για να αφήσουν τα αυγά τους. Έχει παρουσιάσει τα ευρήματά της στο συνέδριο του MEDASSET και τα δεδομένα της προσβάσιμα σε όλους χωρίς κάποιο κόστος.

Εθελοντές τακτικά την βοηθούν να καθαρίσει την παραλία από πλαστικό και άλλα σκουπίδια. Αυτοί είναι συνήθως ντόπιοι αλλά και τουρίστες, κάποιοι από τους οποίους διαμένουν στους τρεις ξενώνες του πορτοκαλιού σπιτιού, κάτι που βοηθάει την χρηματοδότηση του project.

turtle 4

Πηγή: CNNi

Ακόμη και κατά τον πόλεμο του 2006 Χεζπολάχ - Ισραήλ, η Khalil παρέμεινε εκεί.

«Αρνήθηκα να φύγω. Ήταν η περίοδος εκκόλαψης» λέει η ίδια. Μια μέρα, μια ρουκέτα έσκασε μέσα στο σπίτι.

«Εγώ και τα ζώα μου τραυματιστήκαμε και εγώ έχασα μέρος της ακοής μου. Ωστόσο, είμαι ακόμα ζωντανή και δραστήρια».

turtle 6

Πηγή: CNNi

Καθώς η περιοχή που βρίσκεται το πορτοκαλί σπίτι βρίσκεται σε περιοχή υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, οι επισκέπτες χρειάζονται ειδική άδεια για να μπουν στην περιοχή από τον Λιβανέζικο στρατό.

Η Khalil τονίζει πως η μεγαλύτερη απειλή στο project της και στις χελώνες είναι οι κατασκευαστές που ορέγονται την παραλία.

Ωστόσο η Khalil δεν χάνει την δύναμή της «Ζω γεμάτα την κάθε ημέρα και δεν ανησυχώ για το αύριο» λέει.

Saving endangered turtles in Lebanon's former war zone, Chris Giles, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ