ΚΟΣΜΟΣ

ΕΔΑΔ: Οι εταιρίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζομένους ότι παρακολουθούν τα e-mails τους

ΕΔΑΔ: Οι εταιρίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζομένους ότι παρακολουθούν τα e-mails τους
Council of Europe

Μία ιστορικής σημασία απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αφού αποφάνθηκε πως οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίζουν πως οι εργαζόμενοί τους γνωρίζουν εκ των προτέρων πως η διεύθυνση παρακολουθεί τους λογαριασμούς των email που χρησιμοποιούν στην εργασία τους.

Σημειώνεται πως αυτή η απόφαση έρχεται μετά την εκδίκαση της υπόθεσης ενός άνδρα που απολύθηκε πριν από 10 χρόνια επειδή χρησιμοποιούσε έναν λογαριασμό μηνυμάτων στην εργασία του για να επικοινωνεί με την οικογένειά του. Ειδικότερα, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως τα ρουμανικά δικαστήρια δεν προστάτευσαν, ως όφειλαν, την ιδιωτική αλληλογραφία του Μπογκντάν Μπαρμπουλέσκου, επειδή η εταιρεία του δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ότι παρακολουθεί τις επικοινωνίες του.

Η εταιρεία είχε παρουσιάσει εκτυπώσεις των ιδιωτιών μηνυμάτων του προς τον αδελφό του και την αρραβωνιαστικιά του στο Yahoo Messenger ως απόδειξη ότι είχε παραβιάσει την απαγόρευση τέτοιας προσωπικής χρήσης την οποία επέβαλλε η εταιρεία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάσισε με πλειοψηφία 11-6 ότι οι ρουμάνοι δικαστές, αποφαινόμενοι υπέρ του εργοδότη, δεν κατάφεραν να προστατεύσουν το δικαίωμα του Μπαρμπουλέσκου στην ιδιωτική ζωή και αλληλογραφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ