ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταργείται το πρόγραμμα των «Ονειροπόλων»

ΗΠΑ: Καταργείται το πρόγραμμα των «Ονειροπόλων»
REUTERS/ JOE SKIPPER

Την κατάργηση του πολυσυζητημένου προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), του διατάγματος για τη μη απέλαση μεταναστών που αφίχθησαν στις ΗΠΑ όταν ακόμη ήταν ανήλικοι, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Ο Σέσιονς αποκάλεσε το εν λόγω πρόγραμμα – λεγόμενο και πρόγραμμα των Ονειροπόλων, το οποίο προστατεύει από την απέλαση μετανάστες, που ήταν παιδιά όταν μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ-, αντισυνταγματικό, το οποίο μειώνει τις θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες.

«Σας ανακοινώνω σήμερα ότι το πρόγραμμα, γνωστό και ως DACA, που θεσπίστηκε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα ανακαλείται», δήλωσε ο Σέσιονς στους δημοσιογράφους.

Από σήμερα καμία νέα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν θα εξεταστεί δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιονδήποτε επιθυμεί να έρθει εδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακοί άνθρωποι. Σημαίνει ότι εφαρμόζουμε σωστά τους νόμους μας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Όπως είπε, το Κογκρέσο έχει διορία έξι μηνών προκειμένου να ετοιμάσει μια εναλλακτική νομοθετική λύση. Το Κογκρέσο, συμπλήρωσε, θα πρέπει να εξελίξει την μεταναστευτική του πολιτική, έτσι ώστε αυτή να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Το DACA προστατεύει σχεδόν 800.000 νέους και νέες, που αποκαλούνται Dreamers («Ονειροπόλοι»), από την απέλαση και τους επιτρέπει να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα τους απελάσει όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ