ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένει σε πολιτική αβεβαιότητα η Πορτογαλία

Παραμένει σε πολιτική αβεβαιότητα η Πορτογαλία
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα μετά την συνάντηση με τον Πορτογάλο πρόεδρο Καβάκο Σίλβα REUTERS/Rafael Marchante

Ο Πορτογάλος πρόεδρος έδωσε εντολή την Δευτέρα στον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα να σχηματίσει κυβέρνηση ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στα αριστερά κόμματα να σεβαστούν τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των Κομμουνιστών.

Ο πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, με ανακοίνωση του, ζήτησε από τον ηγέτη των σοσιαλιστών διευκρινίσεις σχετικά με την νομοθέτηση του προϋπολογισμού, ειδικότερα της επόμενης χρονιάς, αλλά και τις δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Καβάκο Σίλβα, ανέλαβε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία εν μέσω βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά και την έξοδο της από πρόγραμμα διάσωσης το 2014.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα,του οποίου η υποστήριξη στον Σοσιαλιστή Κόστα διασφαλίζει την πλειοψηφία στην Βουλή, αντέδρασε σφοδρά στην ανακοίνωση του Πορτογάλου προέδρου, βάζοντας σε κίνδυνο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Κόστα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται επίσης την υποστήριξη του Αριστερού Μπλοκ. Η αριστερά δεν έχει ακόμη δεσμευθεί στην τήρηση των στόχων του προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ