ΚΟΣΜΟΣ

«Μου έφυγε η καταπακτή από τα χέρια και την χτύπησε»: Ο Μάντσεν αρνείται ότι δολοφόνησε την Κιμ Βαλ

«Μου έφυγε η καταπακτή από τα χέρια και την χτύπησε»: Ο Μάντσεν αρνείται ότι δολοφόνησε την Κιμ Βαλ

Ο θάνατος της Κιμ Βαλ, της Σουηδής δημοσιογράφου που για μέρες αγνοούνταν και τελικά το πτώμα της εντοπίστηκε ακρωτηριασμένο σε μια ακτή στη Δανία, οφείλεται σε ατύχημα, σύμφωνα με τον Πέτερ Μάντσεν, τον δανό εφευρέτη και ιδιοκτήτη του υποβρυχίου ο οποίος παρέθεσε τη δική του εκδοχή ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την υφήλιο.

Σύμφωνα με την κατάθεση του 46χρονου πολυεκατομμυριούχου, η Κιμ Βαλ χτυπήθηκε κατά λάθος από μια βαριά καταπακτή, η οποία του γλίστρησε από τα χέρια. «Βρισκόμασταν στο υποβρύχιο «Ναυτίλος», ενώ αυτό έπλεε μεταξύ Δανίας και Σουηδίας. Κρατούσα την καταπακτή από πάνω της, αλλά μου γλίστρησε και τη χτύπησε στο κεφάλι», είπε ο Μάντσεν αρνούμενος τις κατηγορίες ότι δολοφόνησε την δημοσιογράφο.

2017 08 21T141742Z 84905980 RC18A43857E0 RTRMADP 3 DENMARK SUBMARINE
2017 08 22T132508Z 1144584921 RC135A2983D0 RTRMADP 3 DENMARK SUBMARINE
2017 08 12T123542Z 1843454365 RC165E21EA40 RTRMADP 3 DENMARK SUBMARINE

«Το υποβρύχιο ήταν στην επιφάνεια, εγώ είχα ανέβει πάνω και κρατούσα την καταπακτή ώστε να μείνει ανοιχτή για να περάσει και η Κιμ. Όμως εκείνη τη στιγμή, το υποβρύχιο χτυπήθηκε από ένα κύμα, απόνερα από παραπλέον σκάφος. Έχασα την ισορροπία μου και η καταπακτή μου έφυγε από τα χέρια, χτυπώντας την δημοσιογράφο», είπε ενώπιον του δικαστηρίου της Κοπεγχάγης ο 46χρονος, προσθέτοντας πως λίγο αργότερα αντίκρυσε μια λίμνη αίματος στο σημείο που είχε πέσει η 30χρονη, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε κατάγματα στο κρανίο.


Πηγή: REUTERS/Peter Thompson

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Μάντσεν αρνήθηκε ότι ακρωτηρίασε τα άκρα της, και υποστήριξε ότι πέταξε στη θάλασσα ολόκληρο το πτώμα της, αρκετές ώρες μετά τον θάνατό της, κι αφούο ίδιος κοιμήθηκε καθώς ήταν «πάρα πολύ κουρασμένος».


Πηγή: TT NEWS AGENCY/ Tom Wall Handout via REUTERS

Παραδέχθηκε ότι ήθελε να την «θάψει στη θάλασσα», τοποθετώντας το πτώμα της πάνω σε μεταλλική επιφάνεια, προκειμένου να βουλιάξει. «Δεν ήθελα ένα πτώμα στο υποβρύχιό μου», είπε ο Μάντσεν στο δικαστήριο. «Έδεσα με ένα σχοινί τα πόδια της, ώστε να την σύρω έξω από την καταπακτή», περιέγραψε στους δικαστές, λέγοντας πως ο ίδιος έκλαιγε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.


Πηγή:Scanpix Denmark/Bax Lindhardt/via REUTERS

«Είχα αυτοκτονικές τάσεις και σκεφτόμουν ότι το πιο κατάλληλο τέλος για τον Πέτερ Μάντσεν θα ήταν πάνω στον Ναυτίλο. Ήμουν σε τέτοια κατάσταση που αποφάσισα πως δεν μπορούσα άλλο να ζω τη ζωή που είχα», είπε στους δικαστές κι εξήγησε πως άλλαξε γνώμη καθώς είχε την επιθυμία να δει τη σύζυγό του και τις τρεις γάτες του.

Μία μέρα αφότου έριξε στη θάλασσα το πτώμα της Βαλ, ο Μάντσεν βύθισε σκόπιμα το υποβρύχιο και ο ίδιος διασώθηκε από επιχείρηση του λιμενικού.

2017 08 24T083605Z 280461375 RC1AEE4EEB80 RTRMADP 3 DENMARK SUBMARINE TORSO


Πηγή:Scanpix Denmark/Martin Sylvest/via REUTERS

Τα ίχνη της 30χρονης δημοσιογράφου χάθηκαν μόλις επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο του Μάντσεν, στις 10 Αυγούστου, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ. Δεκατρείς μέρες αργότερα, εντοπίστηκε σε ακτή της Κοπεγχάγης ένα ακέφαλο γυναικείο σώμα, το οποίο ταυτοποιήθηκε ότι ανήκε στην Βαλ, ωστόσο τα αίτια του θανάτου παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Ο Μάντσεν βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και σε περίπτωση που κριθεί ένοχος θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει μια ποινή από πέντε χρόνια έως και ισόβια. Το δικαστήριο ζήτησε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση ο Δανός ιδιοκτήτης του υποβρυχίου, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ