ΚΟΣΜΟΣ

Επιζώντες της «κόλασης» του Πύργου Γκρένφελ επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους

Επιζώντες της «κόλασης» του Πύργου Γκρένφελ επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους
REUTERS/Toby Melville

Η τεράστια πυρκαγιά στον πύργο του Γκρένφελ στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άτομα απασχολεί ακόμα τα βρετανικά ΜΜΕ. Πληροφορίες δίνουν, μάλιστα, μια νέα διάσταση στο δράμα, καθώς υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 20 απόπειρες αυτοκτονίας πρώην ενοίκων του πύργου ή αυτόπτων μαρτύρων που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις τραγικές εικόνες που αντίκρισαν στο Λονδίνο.

Η Ιβέτ Γκρίνγουεϊ, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσής Silence of Suicide (S.O.S) και η ομάδα Justice4Grenfell (Δικαιοσύνη για το Γκρένφελ), επικαλούμενοι μαρτυρίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, δίνουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη επόμενη μέρα στην ζωή των επιζώντων.

«Πολλοί από τους κατοίκους δεν μπόρεσαν να βγάλουν από το μυαλό τους την εικόνα του φλεγόμενου πύργου», ανέφερε η Γκρίνγουεϊ στο BBC και αποκάλυψε πως κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για τουλάχιστον είκοσι απόπειρες αυτοκτονίας.

Υπάρχουν πληροφορίες για πλήρη απομόνωση τους και εξαρτήσεις από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, είπε η ίδια και τόνισε την ανάγκη ιατρικής υποστήριξης όσων βρέθηκαν στο «σημείο μηδέν» για τις επόμενες... δεκαετίες.

«Θα υπάρξουν πολλές αναφορές για περιπτώσεις μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, άγχους και προσπάθειες αυτοτραυματισμών», ανάλογα με το μέγεθος του ψυχολογικού τραύματος, τόνισε.

Η Τζούντι Μπόλτον, νοσοκόμα που έχει αναλάβει τις δράσεις των εθελοντών της ομάδας Justice4Grenfell, ανέφερε πως πολλοί από τους επιζώντες νιώθουν ενοχές που βγήκαν ζωντανοί από το φλεγόμενο κτήριο και έχουν άμεση ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης.

«Χρειάζονται άμεσα ψυχολογική βοήθεια», είπε. Οι επιζώντες προσπαθούν να ξεπεράσουν μόνοι τους το τραύμα με αποτέλεσμα να πέφτουν θύμα εμπόρων ναρκωτικών που εκμεταλλεύονται την εύθραυστη κατάστασή τους.

Πολλοί δεν μπορούν να αποδεχθούν την απώλεια αγαπημένων προσώπων τους και αποφασίζουν να προχωρήσουν στο απονενοημένο διάβημα, επεσήμανε η ίδια.

«Είδαν τους γείτονες τους να πέφτουν από ένα φλεγόμενο κτήριο». «Οι στάχτες από το κτήριο συνεχίζουν να αιωρούνται στην περιοχή». «Μας καλύπτει η στάχτη των νεκρών φίλων και συγγενών μας», είπε η Μπόλτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ