ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας έκαναν χρήση χημικών όπλων περισσότερες από 24 φορές

ΟΗΕ: Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας έκαναν χρήση χημικών όπλων περισσότερες από 24 φορές
Reuters/File

Οι συριακές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων περισσότερες από 24 φορές στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, περιλαμβανομένης και μιας φονικής επίθεσης, τον Απρίλιο, στο Χαν Σεϊχούν. Αυτό ανέφεραν ερευνητές του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Συρίας. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, κυβερνητικό αεροσκάφος έριξε σαρίν στην πόλη Χαν Σεϊχούν που βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ. 80 άμαχοι είχαν σκοτωθεί η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην πόλη αυτή είχε διαπιστωθεί ότι περιείχαν ένα άοσμο νευροτοξικό παράγοντα.

Όμως στο πόρισμα αυτό, στο οποίο κατέληξε διερευνητική αποστολή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO), δεν αναφερόταν ποια πλευρά ήταν υπεύθυνη.

2017 04 04T093029Z 808962538 RC1B146D0B00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA IDLIB

Μια ξεχωριστή κοινή έρευνα σε συνεργασία των δύο οργανισμών, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως τον Οκτώβριο, θα προσδιορίζει ποιος φέρει την ευθύνη της επίθεσης αυτής.

Πάντως, στην 14η έκθεσή τους από το 2011, οι ερευνητές του ΟΗΕ ανέφεραν πως έχουν τεκμηριώσει μέχρι σήμερα συνολικά 33 επιθέσεις με χημικά όπλα.

Οι 27 πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, περιλαμβανομένων επτά που διενεργήθηκαν στο διάστημα 1η Μαρτίου-7η Ιουλίου. Ωστόσο, δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες των έξι άλλων επιθέσεων, είπαν.

Ο Άσαντ αρνείται

Η κυβέρνηση Άσαντ έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι επιθέσεις στο Χαν Σεϊχούν έπληξαν μια αποθήκη όπλων που ανήκει στις δυνάμεις των ανταρτών, ισχυρισμό τον οποίο απέρριψαν οι ερευνητές του ΟΗΕ. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό πρακτορείο, είπε ότι η χημική επίθεση ήταν εντελώς κατασκευασμένη και χρησίμευσε ως «πρόσχημα» για να δικαιολογήσει τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του συριακού στρατού.

siria

Οι ερευνητές του ΟΗΕ πήραν συνεντεύξεις από 43 αυτόπτες μάρτυρες, θύματα, ανθρώπους που αποκρίθηκαν πρώτοι στην επίθεση.

Χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές φωτογραφίες, φωτογραφίες από τα κατάλοιπα των βομβών και αναφορές έγκαιρης προειδοποίησης.

(Φωτογραφίες: Reuters/File)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ