ΚΟΣΜΟΣ

Ομράν: Το παιδί - σύμβολο του πολέμου της Συρίας ένα χρόνο μετά

Ομράν: Το παιδί - σύμβολο του πολέμου της Συρίας ένα χρόνο μετά
Ο Ομράν "τότε" και "σήμερα" Reuters/CNNi

Πριν από ένα χρόνο, το θέαμα του ματωμένου μικρού αγοριού μέσα στο ασθενοφόρο - λίγη ώρα μετά το βομβαρδισμό που κατέστρεψε το σπίτι του στο Χαλέπι της Συρίας- συγκλόνιζε την υφήλιο. Μόλις τον είχαν ανασύρει από τα ερείπια, ο μόλις 10 ετών αδελφός του είχε σκοτωθεί, άγνωστο πού βρίσκονταν οι γονείς του... Ήταν άσπρος από τη σκόνη, σοκαρισμένος, αμίλητος.

Όλη η φρίκη του πολέμου της Συρίας ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπο του τετράχρονου Ομράν Ντακνίς - σύμβολο έκτοτε του συριακού δράματος.

Δώδεκα μήνες μετά, τα πράγματα είναι πολύ πολύ καλύτερα για κείνον. Ζει με την οικογένειά του σε σχετική ασφάλεια στο Χαλέπι, το οποίο έχει πλέον περάσει υπό κυβερνητικό έλεγχο, βλέπει τα αγαπημένα του καρτούν στην τηλεόραση, τον Τομ και Τζέρι, παίζει με τα αυτοκινητάκια και τα τουβλάκια του.

Το CNNi συνάντησε τον Ομράν και την οικογένειά του στο ανατολικό Χαλέπι, στο σπίτι που τους παραχώρησε η συριακή κυβέρνηση. 'Οταν τον ρώτησαν τι θυμάται από το παλιό είπε «είχε πέσει πάνω μας».

Ο πατέρας του λέει πως εκείνος τον έβγαλε από τα ερείπια, όμως δεν κατάφερε να σώσει τον άλλο του γιο, τον 10χρονο Αλί.

170904044522 02 omran daqneesh aleppo syria exlarge 169

(Πηγή: CNNi)

Εκφράζει οργή, διότι, όπως υπογραμμίζει, το παιδί του χρησιμοποιήθηκε ως «πολιτικό πιόνι». Το τελευταίο που ήθελε, λέει, ήταν να δει το γιο του να γίνεται "ρεπορτάζ" στα ΜΜΕ. Έτσι, του άλλαξε το όνομα και του ξύρισε το κεφάλι την περίοδο που οι αντάρτες έλεγχαν ακόμη τη γειτονιά τους στο Χαλέπι. Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή των γεγονότων ήταν το δικό του αίμα πάνω στον Ομράν καθώς προσπαθούσε να τον απεγκλωβίσει. Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι διασώστες της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» τον άρπαξαν και τον έβαλαν στο ασθενοφόρο -με το που τον έβγαλε εκείνος από τα ερείπια- και επέτρεψαν σε δημοσιογράφους του κέντρου τύπου των ανταρτών να τον φωτογραφίζουν και να τον βιντεοσκοπούν πριν καλά - καλά του παρέξουν τις πρώτες βοήθειες. Υποστηρίζει επίσης ότι του ασκήθηκαν πιέσεις να πει κι εκείνος, όπως οι αντάρτες τότε, ότι ρωσικά βομβαρδιστικά ήταν υπεύθυνα για την επίθεση που κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας κι έγινε αιτία να τραυματιστεί ο Ομράν και να σκοτωθεί ο αδελφός του.

Τα «Λευκά Κράνη» αρνούνται τον ισχυρισμό ότι δεν παρείχαν αμέσως στον Ομράν τις πρώτες βοήθειες. Σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της οργάνωσης αναφέρει πως έδωσαν πρώτες βοήθειες όχι μόνο στον Ομράν αλλά σε όλη του την οικογένεια και πως το παιδί δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά ήταν όμως σοκαρισμένο.

Το ποιος ευθύνεται για εκείνον τον βομβαρδισμό, όπως και το αν έχουν τα πράγματα όπως τα εξιστορεί σήμερα ο πατέρας του Ομράν -καθώς η οικογένεια μένει σε πόλη που ελέγχει πλέον το καθεστώς της Δαμασκού- είναι δύσκολο να ειπωθεί.

Γεγονός ωστόσο είναι πως τότε από κοινού συριακή και ρωσική αεροπορία βομβάρδιζαν νυχθημερόν το μαρτυρικό Χαλέπι όπως και το ότι τα διεθνή ΜΜΕ, μη έχοντας άλλο τρόπο να μεταδίδουν όψεις των όσων συνέβαιναν εκεί, βασίζονταν στη δημοσιογραφία των πολιτών και σε ακτιβιστές που έπαιζαν και παίζουν κορώνα - γράμματα τη ζωή τους, όπως τα «Λευκά Κράτη», ταγμένους όμως στο πλευρό συγκεκριμένου εκ των εμπολέμων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένα χρόνο μετά, η ουσία είναι ότι ο Ομράν, έστω και μέσα στην πολύπαθη χώρα του, ζει ως παιδί -παιδί σκέτο και όχι του πολέμου...

Με πληροφορίες από: Syria's child face of Aleppo still caught in the middle a year on

By Frederik Pleitgen

ΔΗΜΟΦΙΛΗ